Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie vraagt Kamer om blauwe hart te beschermen

Randstadvisie en Waterplan leggen bom onder het IJmeer

Amsterdam, 4 maart 2009 -- Milieudefensie wil dat de Tweede Kamer de aantasting van het IJmeer en Markermeer schrapt uit de kabinetsplannen die zij begin maart bespreekt. Milieudefensie wil dat het IJmeer en Markermeer vanwege hun landschappelijke en ecologische waarden open blijven en niet worden aangetast door de bouw van een brug en duizenden woningen.

Op 9 maart vergadert de Tweede Kamer over de structuurvisie Randstad 2040 en op 12 maart over het Nationaal Waterplan. In de structuurvisie Randstad 2040 beschrijft het rijk zijn plannen voor uitbreiding van Almere en een verkeersverbinding naar Amsterdam door het IJmeer. In het Nationaal Waterplan wordt 1200 hectare buitendijkse woningbouw in het Natura 2000-natuurgebied IJmeer en Markermeer toegestaan. Milieudefensie roept de Tweede Kamer op de besluitvorming over buitendijkse woningbouw en de aanleg van een verkeersverbinding te schrappen of in ieder geval uit te stellen tot alle argumenten op tafel liggen. In het Nationaal Waterplan heeft de regering ten onrechte een voorschot genomen op de parlementaire behandeling van de plannen.

Milieudefensie kan zich vinden in de schaalsprong die het kabinet voor ogen heeft voor Almere. De druk op de woningmarkt in de Randstad is onmiskenbaar. Dat betekent dat er tot 2030 60.000 woningen bijgebouwd worden in Almere. De discussie is wáár die woningen in Almere komen. Milieudefensie wil niet dat het IJmeer daarvoor wordt aangetast. Dat is ook niet nodig omdat er binnendijks voldoende ruimte is voor al die woningen.

In brief aan de Tweede Kamer over de structuurvisie Randstad 2040 vraagt Milieudefensie ook aandacht voor de te hoge ramingen voor de ruimtebehoefte die strijdig zijn met het rijksbeleid en de ongewenste bouw van luxe woningen in de Nationale Landschappen. Lees de brief over de structuurvisie Randstad 2040 Lees de brief over het Nationaal Waterplan