Technische Universiteit Delft

Regelgeving voor gebouwen

door M&C

Promotie van dhr. J.J. van der Heijden: "Building regulatory enforcement regimes. Comparative analysis of private sector involvement in the enforcement of public building regulations

09 maart 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J.J. van der Heijden | bouwkundig ingenieur, Nederland

promotor 1 | Prof.mr. J. de Jong TBM
promotor 2 | Prof.ing. A.F. Thomsen Bk

Bestuursmodellen voor bouwbeleid. Vergelijkend onderzoek naar het betrekken van private partijen bij het handhaven van publieke bouwregelgeving

Vaak wordt aangenomen dat publieke taakuitvoering en dienstverlening zal verbeteren door privatisering. Echter, privatisering kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en wereldwijd bestaat een grote variëteit aan bestuursmodellen waarin overheden en marktpartijen verantwoordelijkheden hebben voor de uitvoering van taken en diensten.

Binnen dit proefschrift wordt een conceptueel model geïntroduceerd op basis waarvan verschillende bestuursmodellen onderling vergeleken kunnen worden. Het empirisch onderzoek richt zich op een sector die nog weinig aandacht heeft gehad binnen de reguleringsliteratuur: de bouwsector.

Op basis van casestudyonderzoek in Nederland, Australië en Canada wordt inzicht gegeven in de effecten van nieuwe bestuursmodellen voor bouwbeleid. Het proefschrift biedt een grote rijkheid aan theoretische en praktische bevindingen. Binnen de Nederlandse beleidscontext zeer relevant gegeven de serie gebouwgerelateerde incidenten in het recente verleden: de cafébrand in Volendam, de explosie van een vuurwerkfabriek in Enschede, het balkondrama in Maastricht, en de cellenbrand op Schiphol.

Daarnaast geeft de huidige financiële crisis (en met name haar oorzaken) volgens sommigen aan dat er fundamentele veranderingen nodig zijn in het denken over het vormgeven van bestuur. Dit proefschrift sluit aan op zulke debatten en biedt nieuwe inzichten.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.