Raad van State


maandag 9 maart 2009
Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan het bedrijf Praet & Zonen in Zierikzee voor het opvissen van mosselzaad en halfwasmosselen in het sublitoraal van de Westelijke Waddenzee voor het voorjaar 2004. De zitting gaat ook over de vergunning die de minister op grond van de Visserijwet heeft verleend voor het opvissen van mosselen. In beide zaken is het bedrijf het niet eens met de verdelingsregeling die in de vergunningen is opgenomen. In die regeling is bepaald hoeveel procent van de totale hoeveelheid mosselen het bedrijf mag opvissen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in januari 2007 al over een eerdere versie van de vergunningen. Die vergunningen zijn toen vernietigd, omdat de minister niet alleen had mogen verwijzen naar de verdelingsregeling van de Producentenorganisatie, maar inhoudelijk had moeten ingaan op klachten van vissers over de verdeling van de hoeveelheid op te vissen mosselen. De eerdere uitspraken van de Raad van State zijn onder de zaaknummers 200507831/1 en 200509427/1 te vinden op deze site. Naar aanleiding van deze uitspraken heeft de minister de vergunningen aangepast en nieuwe besluiten genomen. Daartegen komt het bedrijf nu op. (zaaknummers 200704493/1 en 200806196/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Kom Prinsenbeek, partiële herziening vm. Savalterrein" van de gemeente Breda. Het plan maakt gedeeltelijke wijziging van het eerder goedgekeurde bestemmingsplan "Kom Prinsenbeek" mogelijk. Dat plan heeft betrekking op de gehele bebouwde kom van Prinsenbeek. Dit nieuwe plan ziet alleen op de nieuwbouwwijk op het voormalige Savalterrein. Hierin worden de geplande bedrijven met bedrijfswoningen in de wijk vervangen door gewone woningen. Hiermee hangen ook nieuwe geluidsmaatregelen samen. De nieuwbouwwijk ligt langs het spoor. Daarlangs zullen geluidschermen worden geplaatst om de nieuwbouwwoningen te beschermen. Een inwoner van Breda die aan de andere kant van het spoor woont, vreest dat hij door de reflectie van geluid op de schermen meer geluidsoverlast zal ondervinden. Een inwoner van Prinsenbeek is het niet eens met het fiets- en voetpad dat vanuit de nieuwbouwwijk langs zijn huis zal lopen. (zaaknummer 200806391/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Buitengebied Moerdijk" van de gemeente Moerdijk. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in januari 2007 al over een eerdere versie van het bestemmingsplan dat door de provincie Noord-Brabant was goedgekeurd. Dit goedkeuringsbesluit is toen gedeeltelijk vernietigd. De eerdere uitspraak van de Raad van State is onder zaaknummer 200506955/1 te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het college een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Een vennootschap onder firma uit het gebied wil dat het bestemmingsplan zo wordt aangepast dat de illegale woning in een loods op zijn terrein in Fijnaart alsnog gelegaliseerd wordt. De eigenaren van een caravanstalling in Oudemolen vinden dat in het bestemmingsplan had moeten worden bepaald dat in alledrie de voormalige schuren caravans mogen worden gestald en niet alleen in de grootste van de drie. Verder wil een witlof- en komkommerkwekerij uit Langeweg komkommers in kassen kweken op 3 hectare, in plaats van 0,7 hectare. (zaaknummer 200802106/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Compensatiewoningen Schone Poel" van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het plan maakt de bouw van twee woningen mogelijk in ruil voor het verdwijnen van een agrarisch bedrijf aan de Schone Poel aan de rand van de kern Berg. Een buurman is het niet eens met de komst van de woningen. Hij vindt de berekeningen die ten grondslag liggen aan het inruilen van het bedrijf voor die woningen onjuist. Volgens hem is de zogenoemde ruimte-voor-ruimte regeling van de provincie niet goed toegepast. (zaaknummer 200807189/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.