Nederlandse 'Butterfly Works' organiseert Kenia's heldenverkiezing

09/03/2009 08:30

Maes Okhuijsen

NEDERLANDSE BUTTERFLY WORKS ORGANISEERT KENIA'S HELDENVERKIEZING

Per sms, telefoon of internet hebben Kenianen massaal gestemd op hun lokale held.

Amsterdam/Nairobi - Vredesgesprekken, het bieden van onderdak aan vreemden en het organiseren van voetbalwedstrijden. Dit zijn enkele winnende initiatieven van de Keniaanse heldenverkiezing: Unsung Peace Heroes. Kenianen konden de afgelopen maanden per sms, internet of telefoon mensen nomineren die buitengewone vredesinitiatieven hebben ondernomen. Er werd massaal gestemd. 'Na de verkiezingen van december 2007 werd Kenia geteisterd door geweld. Wij willen laten zien dat er, ook in een fragiel land als Kenia, mensen zijn die met hoopvolle initiatieven bijdragen aan de vrede', aldus Ineke Aquarius, medeoprichtster van Butterfly Works. Unsung Peace Heroes is een initiatief van het Nederlandse Butterfly Works en Media Focus on Africa Foundation.

Er zijn meer dan 500 mensen aangedragen voor de titel Unsung Peace Hero. Uit deze nominaties heeft een deskundige jury acht winnaars gekozen. Een overzicht van alle winnaars vindt u als bijlage bij dit bericht. De winnaars krijgen een geldprijs en hun verhalen worden gepubliceerd in de nationale krant The Standard. Het is de bedoeling dat de winnaars een netwerk vormen en de taak van rolmodel op zich nemen. De geldprijs, omgerekend 300 euro per winnaar, dient ter ondersteuning van dit doel.

Vervolg in andere landen

De Unsung Peace Heroes campagne heeft ook de online gemeenschap in de Afrikaanse diaspora bereikt. De Afrikaanse media, altijd een invloedrijke factor in lokale conflicten, hebben het positieve signaal opgepikt. Ineke Aquarius hoopt dat Unsung Peace Heroes een voorbeeld is voor andere kwetsbare Afrikaanse landen: 'We zouden campagnes als deze kunnen uitbreiden naar landen als Burundi, Zuid-Afrika of Oeganda. Maar eerst hopen we dat de Unsung Peace Heroes positief doorwerkt in Kenia. Duidelijk moet worden dat je als lokale held het verschil kan maken.'

Meer informatie over Unsung Peace Heroes is te vinden via www.peaceheroes.ushahidi.com

Butterfly Works is een maatschappelijk georiënteerd design bureau dat zich bezig houdt met internationale sociale vraagstukken. Butterfly Works gelooft in de grensoverschrijdende werking van vormgeving gekoppeld aan inhoud. De organisatie is opgericht in 1999 en is werkzaam in Kenia, Oeganda, Nigeria, Marokko, Zuid Afrika, Brazilië, Cambodja, Sri Lanka, India, Mongolië, Madagaskar, Nepal en Nederland.

Media Focus on Africa is een organisatie die zich richt op communicatie voor ontwikkeling met het doel van sociale verandering. Sinds de oprichting heeft MFOA een aantal baanbrekende multi-mediale bewustzijnscampagnes uitgevoerd o.a op het gebied van leiderschap. MFOA is werkzaam in Kenia, Tanzania, Oeganda, Burundi en de DRC.





http://www.butterflyworks.org


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/