Gemeente Kaag en Braassem

Begrotingsbehandeling 2009 gemeente Kaag en Braassem

Het college van de gemeente Kaag en Braassem heeft de programmabegroting voor 2009, de eerste begroting van de nieuwe gemeente, ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Het totale begrotingsvolume voor 2009 bedraagt circa ⬠75 miljoen.

De belangrijkste punten van de programmabegroting 2009 zijn:Â
* de begroting 2009 sluit met een positief saldo van â¬18.000
* de begroting is vanwege de fusie beleidsarm, dat wil zeggen dat alleen wettelijke of andere noodzakelijke zaken zijn in de begroting verwerkt

* alle belastingen en heffingen zijn alleen verhoogd met een inflatiecorrectie van 2,6%.

De volgende zaken zijn in de begroting 2009 opgenomen zonder belastingen te verhogen:Â

* een bedrag van ⬠98.000 voor noodzakelijk nieuw beleid (onder andere ICT, uitvoering wet Wabo, uitvoering nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening, uitvoering speelruimtebeleidsplan)
* een bedrag van circa ⬠250.000 voor vervangingsinvesteringen (onder andere apparatuur brandweer, apparatuur en wagenpark buitendienst)

* afname van de algemene uitkering van het Rijk met ⬠370.000 vanwege de kredietcrisis.

De begroting 2009 is de uitwerking van de Kadernota 2009 die in september 2008 door de beide toenmalige gemeenteraden is behandeld en biedt de financiële basis waarop de nieuwe gemeente verder zal gaan bouwen. De harmonisatie op de verschillende beleidsterreinen zal in de loop van 2009 plaatsvinden. De uitwerking door het college, het onlangs vastgestelde coalitieprogramma, is nog niet in deze begroting opgenomen. Dit zal gebeuren bij het opstellen van de begroting voor 2010.

Planning besluitvorming
De wetgeving inzake de fusie bepaalt dat vaststelling van deze begroting plaats moet vinden in het 1e kwartaal na de fusiedatum.

De gemeenteraad stelt de begroting vast in de raadsvergadering van 30 maart 2009. Daaraan voorafgaand vergadert de raad op twee aparte avonden over de begroting. Deze vergaderingen vinden plaats op 9 en 16 maart.