Gemeente Spijkenisse


GGD Zuidhollandse Eilanden start met vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

05 maart 2009

De GGD Zuidhollandse Eilanden start maandag 09 maart 2009 in Spijkenisse met de inentingen tegen baarmoederhalskanker.

Marjolijne Lewis, wethouder volksgezondheid, verricht in sporthal Den Oert de start van deze entcampagne, die wordt uitgevoerd op verschillende plaatsen in de regio Zuidhollandse eilanden. In totaal zijn 7235 meisjes opgeroepen voor de campagne die bestaat uit 3 prikken in de maanden maart, april en september 2009.

In november 2008 besloot het ministerie van VWS de inenting tegen baarmoederhalskanker vanaf september 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Binnen dit programma krijgen meisjes de inenting op de leeftijd van twaalf jaar.

De campagne die nu start is een inhaalvaccinatieprogramma, bedoeld voor de oudere meisjes die anders niet aan de beurt zouden komen. Het gaat hierbij om alle meisjes die geboren zijn in de jaren 1993 tot en met 1996. Deze meisjes zijn nu voor de eerste 2 prikken opgeroepen. Voor de derde prik in september volgt nog een uitnodiging. In dezelfde maand start dan voor de meisjes van 12 jaar het standaard Rijksvaccinatieprogramma.

Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (`het uitstrijkje') ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

In het gebied van de GGD Zuidhollandse Eilanden worden de prikken gegeven op 4 locaties, namelijk in Spijkenisse (Den Oert), Middelharnis (De Staver), Hellevoetsluis (De Eendraght) en Oud-Beijerland (CSG Willem van Oranje).