Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 014, 5 maart 2009

EMBARGO TOT MAANDAG 9 MAART 16.00 UUR (ivm geheimhouding namen prijswinnaars)

Alumnus awards voor dr. Paul Kibwika en dr.ir. Ruud Kleinpaste

Wageningen Universiteit eert bijzondere afgestudeerden

Tijdens de 91e Dies van Wageningen Universiteit op 9 maart krijgen twee bijzondere afgestudeerden (alumni) de Alumni Awards uitgereikt. Het gaat om dr. Paul Kibwika uit Uganda en dr.ir. Ruud Kleinpaste uit Nieuw Zeeland.

De prijswinnaars krijgen de Alumnus Award for Innovative Development en de Outstanding Alumnus Award uit handen van ir. Rob Tazelaar, voorzitter van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF). De jury, bestaande uit prof.dr. M.J. Kropff (Rector Magnificus), prof.dr.ir. E.P.W. Brascamp (voorzitter van de alumnivereniging KLV), dr.ir. A. Huijsman (directeur Wageningen International) en ir. R.J. Tazelaar was unaniem. Met de prijzen, die iedere vier jaar worden uitgereikt, eert het Wageningen Universiteits Fonds afgestudeerden met een bijzondere loopbaan, waar de universiteit buitengewoon trots op mag zijn, aldus de jury.

Alumnus Award for Innovative Development

De Alumnus Award for Innovative Development gaat naar dr. Paul Kibwika (1965) uit Uganda.

Paul Kibwika is een PhD alumnus van Wageningen Universiteit. Hij behaalde in 2006 zijn doctoraat op basis van het proefschrift "Learning to make Change". Het onderzoek was een van de eerste 'Africa-based' interdisciplinaire studies gericht op het opbouwen van innovatie-capaciteit bij Afrikaanse universiteiten. Sinds 2006 heeft dr. Kibwika, werkzaam aan de Makerere University in Kampala, zich zowel in zijn eigen organisatie als in het Regional Universities Forum for Capacity Building in Eastern and Southern Africa, ontwikkeld tot een van de boegbeelden van innovatieve benaderingen in ontwikkelingsgericht landbouwkundig onderzoek. De jury prijst in het bijzonder zijn inzet voor het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk. Daarnaast heeft de jury veel waardering voor zijn inzet om jonge wetenschappers te betrekken bij de economische ontwikkeling van Afrika.

Outstanding Alumnus Award

De Outstanding Alumnus Awards gaat naar dr.ir. Ruud Kleinpaste (1952). De jury roemt

Ruud Kleinpaste omdat hij wetenschap voor een zeer breed publiek aantrekkelijk weet te maken op een zeer creatieve manier. De fascinatie voor de levende natuur bracht de Wageningse bosbouwer in Nieuw-Zeeland, waar hij zich op radio en tv ontpopte als de pleitbezorger van insecten. De 'Bugman' werd geboren tijdens een talk back show op het populaire radiostation Newstalk ZB waar Kleinpaste was uitgenodigd als gast.

In Nieuw-Zeeland kent vrijwel iedereen Ruud Kleinpaste als 'the Bugman'. Na het afronden van zijn studie Bosbouw in 1978 emigreerde Kleinpaste naar Nieuw-Zeeland. Hij was werkzaam bij Forest Service van Wellington om veldonderzoek te doen aan de bruine kiwi. Met dit onderzoek naar kiwi's, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland heeft hij zijn naam gevestigd. Van 1982 tot 1996 werkte Kleinpaste als entomoloog bij het ministerie van Landbouw van Nieuw-Zeeland.

Alumni Awards

De Alumnus Award for Innovative Development en de Outstanding Alumnus Award zijn een gezamenlijk initiatief van het Wageningen Universiteits Fonds, Wageningen International en de alumnivereniging KLV. De prijzen worden elke vier jaar uitgereikt aan twee alumni tijdens de Dies natalis van Wageningen Universiteit, voor het eerst werden de prijzen uitgereikt in 2005. Naast een judicium en een oorkonde ontvangen prijswinnaars een beeldhouwwerk. Voor de winnaar van de Outstanding Alumnus Award is dat het beeld 'Vrijheid' van de beeldhouwer Marian Spekreijse. Voor de Alumnus Award for Innovative Development de sculptuur van de hand van Els Reijerse, getiteld 'Samenwerking'.

De prijzen zijn ingesteld om de alumnus van Wageningen Universiteit te honoreren voor de uitzonderlijke bijdrage die hij/zij heeft geleverd aan de quality of life. Dit kunnen zowel verdiensten omvatten op het gebied van voeding en gezondheid, duurzame agrosystemen, een leefbare groene ruimte, armoedebestrijding en maatschappelijke veranderingsprocessen als bijdragen aan het maatschappelijke debat over deze thema's. De Alumnus Award for Innovative Development erkent de alumnus die daarnaast een bijzondere inhoudelijke rol heeft gespeeld in het proces van innovatieve ontwikkeling binnen een internationaal kader.