GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburg 9 tot 12 maart 2009

Dinsdag

Eurovignet, rapport El Khadraoui

De huidige Eurovignet-richtlijn stelt lidstaten in staat om tol in rekening te brengen voor vrachtwagens die meer wegen dan 12 ton. Maar die tol mag alleen in rekening worden gebracht voor het gebruik van een beperkt aantal wegen. De nieuwe richtlijn waarover het Europarlement debatteert, breidt de mogelijkheden fors uit. Lidstaten mogen volgens de voorstellen tol in rekening brengen voor vrachtwagens die meer wegen dan 3,5 ton en voor het gebruik van alle Europese wegen. GroenLinks is verheugd over de uitbreiding, maar is teleurgesteld dat lidstaten volgens het voorstel geen kosten als gevolg van klimaat- en landschapsschade in rekening mogen brengen. GroenLinks heeft wijzigingsvoorstellen ingediend om dat wel mogelijk maken.

Vergroenen van vervoer, rapport Jarzembowski

Het Europarlement debatteert over het vergroenen van vervoer. GroenLinks is teleurgesteld over de slappe voorstellen en zal proberen het rapport aan te scherpen. GroenLinks stelt onder andere voor dat er accijns moet komen op kerosine en BTW op vliegtickets. De luchtvaart is nog steeds van die belastingen vrijgesteld. Er moet een einde komen aan die verkapte subsidie. Het is te gek voor woorden dat we nog steeds vervuiling subsidiëren.

Woensdag

Voorbereiding Europese Raad

In de aanloop naar de eurotop van 19 en 20 maart debatteert het Europees Parlement over de Lissabon-strategie en het Europees Economisch Herstelplan. Kathalijne Buitenweg verwelkomt het pleidooi van rapporteur Ferreira voor het een grotere rol van de Europese Investeringsbank bij het financieren van investeringen. Maar ze wil wel dat het Europees Parlement zich veel duidelijker uitspreekt over een gelijktijdige aanpak van de economische crisis en de klimaatcrisis. Volgens GroenLinks moet een Green Deal op Europees niveau nieuwe groene banen scheppen. Andere groene amendementen onderstrepen het belang van de aanpak van belastingparadijzen en het aan banden leggen van topbeloningen voor de gezondmaking van financiële markten.

Industriële emissies, rapport Krahmer

Het Europarlement debatteert over uitstooteisen aan industriële bedrijven. Kathalijne Buitenweg wil een limiet stellen aan de CO2-uitstoot van energiecentrales. Volgens GroenLinks is het erg krom dat we wel grenzen stellen aan de uitstoot van andere verontreinigende stoffen, maar dat je zonder problemen een vieze kolencentrale mag neerzetten. Zo´n vieze centrale stoot namelijk evenveel van het broeikasgas CO2 uit als anderhalf miljoen auto´s. Het voorstel van Buitenweg om een limiet te stellen aan de CO2-emissies van energiecentrales komt volgende week donderdag in stemming.

Europese inzet bij internationale klimaatonderhandelingen, resolutie

Eind van dit jaar vinden in Kopenhagen de internationale klimaatonderhandelingen plaats. Dan moet er een nieuw klimaatakkoord worden afgesloten als opvolger voor het Kyoto-protocol. Het Europarlement debatteert over de Europese inzet bij die onderhandelingen. Kathalijne Buitenweg vindt het belangrijk dat de lidstaten genoeg geld beschikbaar stellen voor ondersteuning van ontwikkelingslanden. Zij krijgen de hardste klimaatklappen. Daarnaast wil ze het gebruik van externe credits (CDM/JI) zoveel mogelijk beperken. Die dragen er namelijk aan bij dat rijke landen hun inspanningsverplichtingen afkopen zonder zelf in te zetten op structurele veranderingen. Rijke landen moeten absoluut groen investeren in ontwikkelingslanden maar dat moet niet in plaats van, maar bovenop de eigen nationale verplichtingen komen.

Gemeenschappelijk Europees asielstelsel, rapport Catania

Het Europees Parlement stemt over een voorstel om een gemeenschappelijk Europees asielstelsel op te zetten. Nu blijken de verschillen tussen landen in het asielbeleid te groot. Dit is voornamelijk schrijnend met het Dublin-akkoord. Dit akkoord zegt dat mensen overgedragen moeten worden naar het land waar ze het eerst zijn binnengekomen. Maar dit leidt in de praktijk tot het spelen met de toekomst van mensen. Kathalijne Buitenweg vindt het verschil in asielbeleid tussen landen niet goed en juicht het voorstel daarom ook toe.

Toetredingsonderhandelingen

Het Europarlement debatteert over de toetredingsonderhandelingen van de EU met Turkije, Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Joost Lagendijk vindt dat deze landen kunnen toetreden zodra zij voldoen aan de criteria.




GroenLinks in de Europese Unie