VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 9 maart
2009/017/MS

Bijwerkingen combinatiebehandeling bij nieuwe HIV-patiënten te voorkomen

Door de huidige combinatiebehandeling is de sterfte van HIV-patiënten fors gedaald. Tegelijk vertonen HIV-patiënten bij langdurig gebruik steeds vaker ernstige bijwerkingen als insuline-resistentie, botontkalking en verandering in vetverdeling. Deze bijeffecten kunnen de langere levensverwachting deels weer te niet doen. Een deel van deze bijeffecten zijn te voorkomen door een combinatiebehandeling te geven zonder bepaalde geneesmiddelen. Dit concludeert Marit van Vonderen, die 11 maart a.s. promoveert bij VU medisch centrum.

In een tweejarig onderzoek vergeleek van Vonderen de combinatietherapie van HIV-patiënten met en zonder de medicijnen zidovudine (ZDV) en lamivudine (3TC). Deze medicijnen worden er van verdacht de ongunstige effecten op de vetverdeling en insulineresistentie te veroorzaken. Patiënten zonder ZDV/3TC ontwikkelden deze bijwerkingen niet, terwijl patiënten die de genoemde medicijnen wel kregen wel deze bijwerkingen ontwikkelden. De behandeling zonder ZDV/3TC heeft wel als nadeel dat patiënten een hoger cholesterolgehalte in het bloed ontwikkelden. Op basis van deze resultaten concludeert van Vonderen dat vooral nieuwe patiënten, waar mogelijk, de combinatietherapie zonder ZDV/3TC dienen te krijgen. Het onderzoek van van Vonderen heeft samen met vergelijkbaar onderzoek elders inmiddels geleid tot aanpassing van de richtlijnen voor behandeling van nieuwe HIV-patiënten.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op http://www.vumc.nl/zorg/journalisten/

Achtergrondinformatie (