Wageningen Universiteit en Researchcentrum

PERSBERICHT ALTERRA

Op vakantie in eigen land? Dat kan met daarmoetikzijn.nl

Staatssecretaris Heemskerk roept Nederlanders op om dit jaar in eigen land vakantie te vieren. Terecht? Veel Nederlanders weten niet eens waar onze mooie gebieden liggen. Het onderzoekinstituut Alterra, onderdeel van Wageningen UR, heeft de website www.daarmoetikzijn.nl ontwikkeld waarmee internetgebruikers in drie stappen hun eigen mooiste landschap in Nederland kunnen ontdekken. Hun eigen ideale gebied voor een dagje uit of voor een vakantie. Dit gebeurt met behulp van unieke geografische databestanden.

Op basis van zelf opgegeven voorkeuren wordt een kaart gemaakt waarop te zien valt waar het Nederlandse landschap het meest met de aangegeven wensen overeenkomt. Op het kaartje kan worden ingezoomd en er kunnen plaatsnamen en postcodes worden opgevraagd. Zo weet de bezoeker precies waar hij graag heen wil. Dit levert soms interessante gebieden op, waar je niet zo snel aan denkt. Bovendien kan het kaartje op Google Earth worden gezet, zodat via Google allerlei (toeristische) informatie kan worden opgevraagd, zoals adressen van hotels, bungalowparken en kampeerterreinen.

Het persoonlijke kaartje wordt gemaakt op basis van 15 kenmerken van het landschap. Voor deze kenmerken kan de gebruiker aangeven hoeveel ervan aanwezig moet zijn in zijn of haar ideale landschap. De website berekent aan de hand van objectieve geo-informatie een persoonlijk kaartje. Aan de basis van de website liggen bestanden die zijn afgeleid van bestanden van de Topografische Dienst, RIVM, CBS, Rijksdienst voor Monumentenzorg en Alterra zelf.

Naast het vinden van de ideale omgeving, kan de website ook gebruikt worden om te zien hoe het landschap in een straal van 5 km rond een woonplaats, een bepaald hotel, bungalowpark of kampeerterrein scoort. Het enige wat de bezoeker hoeft te doen is de volledige postcode in te tikken. Zo kan hij of zij zelf controleren of de juichende beschrijving uit de folder wel correct is.

De website is niet alleen voor consumenten interessant. Er zit ook een wetenschappelijk doel achter. Als veel mensen de site bezoeken, krijgt Alterra waardevolle data omtrent de wensen van "de Nederlanders". De voorkeuren en kaartjes worden in een volstrekt geanonimiseerd databestand opgeslagen dat inmiddels ruim 40.000 records bevat. Deze data kunnen worden gebruikt bij onderzoek naar recreatie en landschapsbeleving. Zo blijkt uit de afgelopen drie jaar dat de belangstelling voor kleinschalige agrarische gebieden met 50% is toegenomen. Bos en zee blijven echter het meest populair onder de Nederlanders.

Meer informatie over de website kunt u krijgen bij Alterra:

Martin Goossen:

martin.goossen@wur.nl, 0317-481674 of 06-42192284.