Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwegein, 9 maart 2009

Versnelde uitrol van rijden op aardgas/groengas in Nederland

Aardgas rijden voor iedereen bereikbaar

Eind 2009 telt Nederland circa 50 - geografisch goed gespreide - aardgasvulstations. Ten opzichte van de situatie op dit moment (+/- 20 stations) is dat meer dan een verdubbeling en de komende jaren zal dat aantal doorgroeien naar 250 tot 300 aardgasvulstations.

Ook de auto-industrie brengt steeds meer attractieve auto's af-fabriek uit op aardgas. Zoals recentelijk de Volkswagen Passat TSI Ecofuel, de Mercedes Benz B-Klasse, de Opel Zafira Turbo en de Fiat Grande Punto. Op dit moment is er al een ruime keuze in personenauto's, lichte bestelauto's, light trucks en bussen. Ook in het zwaardere segment vrachtwagens is er voldoende aanbod op aardgas.

Kijkend naar de wereldwijde en Europese ontwikkeling zien we een versnelde groei in het rijden op aardgas. Wereldwijd rijden er ruim 10 miljoen aardgasauto's, met een verdubbeling in de laatste twee jaar. Ruim 1 miljoen daarvan rijdt in Europa, met een sterke ontwikkeling in Italië en Duitsland. In Nederland zullen er in 2010 ruim 600 openbaarvervoer bussen op aardgas rijden!

Groene brandstof

Het gebruik van aardgas in de automobiliteit zorgt voor een concrete vermindering van de uitstoot van gezondheidschadelijk fijnstof, NOx en NO2. Het verlaagt ook het CO2-uitstoot ten opzichte van benzineauto's met circa 25%. Rijden op aardgas maakt de transitie naar groengas mogelijk, waarmee vrijwel CO2-neutraal kan worden gereden.

Goed voor de gezondheid en de portemonnee

Vanaf ca. 12.000 km is het rijden op aardgas economisch aantrekkelijk. Een kilogram aardgas kost 0,70 euro en heeft dezelfde energiewaarde van 1 liter diesel. Veel aardgas personenauto's kennen een energielabel A en vallen qua bijtelling in het 20%-bijtellingtarief. Aardgas is op dit moment de schoonste brandstof voor automotive toepassingen. Bij het gebruik van groengas (gemaakt uit afval) is de CO2-uitstoot van "well to wheel" ook nog eens nihil.

Verzekerd van aanvoer

Bij de inzet van aardgas en groengas wordt de energiemix wezenlijk verbeterd. Ook de security of supply wordt verbeterd, aangezien Nederland zelf over aardgas beschikt en de locale productie van groengas zeker niet afhankelijk is van invoer vanuit het buitenland. Het inzetten van het eigen en milieuvriendelijke aardgas/groengas in de automobiliteit is voor Nederland een van de meest praktische, direct toepasbare en voor de hand liggende middelen om de luchtkwaliteit en CO2-reductiedoelstellingen te realiseren.

Bezoek de stand van Aardgas Mobiel op de AutoRAI

Op de komende AutoRAI (31 maart t/m 11 april, RAI Amsterdam) is Aardgas Mobiel met haar partners aanwezig in de zogenaamde Green & Innovations World (hal 9). Bezoekers kunnen zich daar uitgebreid laten informeren over het rijden op (groen)gas.

Over Aardgas Mobiel

Aardgas Mobiel is een onafhankelijk samenwerkingsverband dat het rijden op aardgas en groengas in Nederland bevordert. In Aardgas Mobiel zijn partijen vanuit verschillende branches en sectoren vertegenwoordigd. Aardgas Mobiel werkt samen met locale en provinciale overheden en tevens met organisaties zoals Senter Novem en de RAI. Kijk voor meer informatie op www.aardgasmobiel.nl.

Noot voor de redactie/