Gemeente De Bilt


Kortsluiting oorzaak van koolmonoxide bij KNMI

Kortsluiting in een elektriciteitskabel net buiten het terrein van het KNMI bleek de oorzaak te zijn van de aangetroffen koolmonoxide in een kelder van het KNMI. Inmiddels zijn de elektriciteitsleidingen hersteld.

De kortsluiting veroorzaakte een ondergronds brandje. Door een loze glasvezelkabel die naast de elektriciteitskabel lag en aangesloten was op de kelder van het KNMI stroomde een brandlucht en koolmonoxide naar binnen.

Vanmiddag roken medewerkers van het KNMI een brandlucht. Zij waarschuwden de Bedrijfshulpverlening die om 13.40 uur de Brandweer alarmeerde. Op verzoek van de brandweer werd het gebouw ontruimd. De brandweer constateerde vervolgens een verhoogde concentratie koolmonoxide. Uit metingen in het gebouw bleek dat de koolmonoxide zich concentreerde in de kelder. Ook bleek dat er geen gezondheidsrisico's waren. Nadat de herkomst van de koolmonoxide gevonden was en de betreffende leidingen gedicht, werd om 15.15 uur het gebouw weer vrijgegeven. Deskundigen van de Brandweer, de netwerkbeheerder van het elektriciteitsnetwerk en van het glasvezelnetwerk hebben vervolgens de oorzaak opgespoord en het probleem opgelost.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30, 06 207 48 351.

Bilthoven, 6 maart 2009