Ingezonden persbericht


Volvo Trucks zet verder in op milieu:

Trucks 100 maal schoner in 20 jaar

Volvo Trucks brengt vandaag een nieuwe generatie dieselmotoren met uitzonderlijk lage emissies van verontreinigende stoffen uit. De motoren verbruiken tot drie procent minder brandstof, stoten 40 procent minder stikstofoxide uit, maar leveren tegelijkertijd meer vermogen. In de afgelopen twintig jaar zijn de trucks van Volvo maar liefst 100 maal schoner geworden.

"We zijn nu aangekomen op zo'n laag niveau van luchtverontreinigende stoffen dat we duurzame niveaus op lange termijn benaderen," aldus Lars Mårtensson, manager voor milieuzaken bij Volvo Trucks. "Daarom kunnen we ons nu volledig toeleggen op het verder verminderen van het brandstofverbruik en het verlagen van de nadelige gevolgen van onze trucks op het milieu."

20 procent lager brandstofverbruik
"Zelfs met de huidige maatstaven is een truck met dieselaandrijving zeer brandstofefficiënt," aldus Mårtensson. "In vergelijking met een normale personenauto verbruikt een Volvo-truck van 40 ton niet meer dan vijf maal zo veel brandstof, ook al vervoert deze 20 maal het gewicht."

Niet alleen de uitlaatemissies zijn afgenomen, ook het brandstofverbruik en de uitstoot van kooldioxide zijn met 20 procent teruggebracht. Het is de doelstelling van Volvo Trucks deze trend voort te zetten door het brandstofverbruik met gemiddeld ten minste een procent per jaar te verminderen.

Schonere uitlaatemissies
De meest recente generatie Volvo-motoren is zowel de meest brandstofefficiënte als de schoonste ooit. Via geoptimaliseerde verbranding en effectieve uitlaatgasbehandeling zijn de motortechnici van Volvo erin geslaagd lage emissies te combineren met een laag brandstofverbruik. Voor een truck met de meest verkochte 13-liter motor van Volvo en de automatische I-Shift-versnellingsbak zijn het brandstofverbruik en de kooldioxide-emissies in één stap met maar liefst drie procent verminderd. Ook de andere motoren zijn beduidend brandstofefficiënter dan eerdere modellen. Emissies van verontreinigende stoffen voldoen aan de nieuwe Euro 5-voorschriften voor heel Europa die deze herfst van kracht worden. Een aantal nieuwe motoren van Volvo is ook leverbaar in varianten die zijn aangepast voor de EEV-norm (Enhanced Environmentally friendly Vehicle).

Mogelijkheid voor nog lagere niveaus
"Doordat we onze volledige motorreeks vernieuwen, zullen al deze verbeteringen een grote invloed hebben en snel aanzienlijke voordelen voor het milieu opleveren," aldus Mårtensson. "Naast verbeteringen aan onze dieselmotoren, investeren we ook voortdurend in de ontwikkeling van hybride voertuigen en andere technologieën die een aanzienlijke verlaging in brandstofverbruik en een positieve invloed op het milieu hebben."

9 maart 2009

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charles Engelaar, Volvo Truck Corporation, telefoon: 0345-688 410 of 06-51 42 71 51

E-mail charles.engelaar@volvo.com Website www.volvotrucks.nl

Bezoek http://www.thenewsmarket.com/volvogroup om toegang te krijgen tot videouitzendingen van de Volvo Groep. U kunt materiaal bekijken en aanvragen als MPEG2 file of Béta SP tape. De registratie en het videomateriaal zijn vrij voor de media.

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en zakelijke klanten. Het bedrijf biedt een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks met een sterk internationaal netwerk van 3.000 servicepunten in meer dan 130 landen. In 2007 verkocht Volvo Trucks wereldwijd meer dan 100.000 trucks. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Groep, één van 's-werelds meest vooruitstrevende fabrikanten van trucks, bussen en uitrusting voor de bouw, aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen, ruimtevaartcomponenten en dienstverlening. De Volvo Groep levert bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service.