Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht, 9 maart 2009

Blunder milieuzone roept vragen op

Opnieuw is er in de eindeloze discussie over de Utrechtse luchtkwaliteit een verbijsterende blunder door de gemeente gemaakt. Bij het effect dat de milieuzone (een manier om vervuilende vrachtauto's uit de binnenstad te weren) voor Utrecht heeft, zijn ook de personenauto's geteld. Daardoor leek het effect van de milieuzone groter dan het in werkelijkheid is.

Raadslid Arjan Kleuver van D66 begrijpt niet hoe zo'n fout gemaakt kan worden: "We zullen, in elk geval samen met de VVD, donderdag 12 maart 2009 vragen stellen aan wethouder De Weger tijdens de raadsvergadering. Advocaat Kees van Oosten noemt het bedrog. Wij kunnen dat niet aantonen en dus durf ik het niet in de mond te nemen, maar ik begrijp zijn sentiment erg goed. D66 wil weten hoe zo'n blunder gemaakt kan worden. D66 wil ook weten welke consequenties de blunder heeft voor andere plannen in het stationsgebied. En ik hoop dat iemand eens consequenties trekt uit de reeks rechtszaken en fouten rondom luchtkwaliteit."

De fractie van D66 hekelt het 'normfetisjisme' van Utrecht. Volgens de fractie is het in de eerste plaats een kwestie die gaat over volksgezondheid en niet over normen.


Noot voor de redactie,