Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200801481/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor project Bregtdorp in Schoorl) Uitspraak over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bergen heeft verleend voor de aanleg van infrastructuur en de bouw van woningen in het kader van het nieuwbouwproject Bregtdorp in Schoorl. Het gaat in totaal om de bouw van ruim 60 woningen, waaronder onder meer appartementen en vrijstaande woningen. Het bouwplan vormt de tweede fase van het verkavelingsplan Bregtdorp. In 1995 heeft de gemeente voor de eerste fase een uitwerkingsplan vastgesteld. Van deze eerste fase zijn 31 woningen gerealiseerd. De nu te bebouwen locatie ligt in een nog open gebied tussen de Heerweg, de Schoutsakker, de Voorweg, de Huismanweg en de Molenweg in Schoorl. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met de bouw. Zij vrezen voor een toename van verkeer en vinden dat ten onrechte geen verkeerstechnisch onderzoek is uitgevoerd. Een nabijgelegen verhuisbedrijf vindt dat de woningen te dicht bij zijn bedrijf komen te liggen, waardoor hij in zijn bedrijfsvoering wordt belemmerd. Na in een eerder beroep in januari 2008 door de rechtbank van Alkmaar in het ongelijk te zijn gesteld, zijn de omwonenden en het verhuisbedrijf in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 2 december jl. op zitting behandeld.
2. 200802148/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Boete voor transportbedrijf Venlo vanwege overtredingen rijtijden chauffeurs) Uitspraak over de bestuurlijke boete die de minister van Verkeer en Waterstaat heeft opgelegd aan een transportbedrijf uit Venlo. Het gaat om een boete van ruim 50.000 euro. Volgens de minister is uit onderzoek gebleken dat bestuurders van het bedrijf meerdere malen de Arbeidstijdenwet hebben overtreden. Zo zou meer dan twintig keer een te korte rusttijd zijn genomen en is acht keer te lang op één dag gereden (meer dan twintig uur). Het transportbedrijf is het niet eens met de boete. Hij vindt onder meer dat een deel van boete ten onrechte is opgelegd, omdat voor zwaardere overtredingen een strafrechtelijke procedure gevoerd had moeten worden. Ook is het bedrijf van mening dat de boete in strijd is met Europese regels. Volgens hem is bestuurlijke bestraffing slechts toegelaten als sprake is van eenvoudig vast te stellen overtredingen. Dat is hier niet het geval, aldus het transportbedrijf. Verder vindt hij dat de minister laden en lossen ten onrechte niet als rusttijd heeft aangemerkt. In een eerder beroep in februari van vorig jaar is het transportbedrijf door de rechtbank van Roermond in het ongelijk gesteld. Tegen deze uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 11 november jl. op zitting behandeld.
3. 200802295/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wegenverkeerswet
inhoudsindicatie:

(Tijdelijke afsluiting Hollandse Brug voor vrachtverkeer) Uitspraak over het verkeersbesluit van de minister van Verkeer en Waterstaat, waarbij de Hollandse Brug tijdelijk voor vrachtverkeer is afgesloten. De Hollandse Brug is de brugverbinding in de Rijksweg A6 tussen de provincies Flevoland en Noord-Holland op de plaats waar het Gooimeer over gaat in het IJmeer. De minister heeft in april 2007 besloten de Hollandse Brug uit verkeersveiligheidsoverwegingen in beide richtingen af te sluiten voor het vrachtverkeer. De brug is in 2007 en 2008 voor een periode van ongeveer een jaar gesloten. De minister staat een maximale wieldruk van 5,2 ton toe. Dit komt overeen met een belasting per voertuig van maximaal 20 ton. De minister heeft er desondanks - omwille van de verkeersveiligheid en het veilig gebruik van de brug - voor gekozen om niet alleen de zwaardere vrachtauto's vanaf 20 ton, maar ook de lichtere vrachtauto's te weren, omdat een verbod voor alleen de zwaardere vrachtauto's moeilijk te handhaven is. De verenigingen EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vinden dat wèl een goed onderscheid gemaakt kan worden tussen vrachtauto's met twee assen die maximaal 20 ton wegen en zwaardere vrachtauto's. De minister had daarom kunnen volstaan met een verbod voor zwaardere vrachtauto's, aldus beide verenigingen. Verder zijn zij het er niet mee eens dat bussen en touringcars met een hogere wieldruk dan 5,2 ton wèl over de Hollandse Brug mogen rijden. Ook betwisten zij de veiligheidsgrens die de minister heeft gehanteerd. Die zou willekeurig zijn. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in februari 2008 een eerder beroep van de verenigingen ongegrond verklaard. De zaak is op 15 januari jl. op zitting behandeld.
4. 200802871/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Grondwaterwet
inhoudsindicatie:

(Bezwaren Panorama Mesdag tegen grondwateronttrekking aan Mauritskade in Den Haag) Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend voor het onttrekken van grondwater op een terrein aan de Mauritskade in Den Haag. De onttrekking vindt plaats door middel van een bouwputbemaling. Hiermee kan de parkeerkelder onder een toekomstig fitnesscentrum worden aangelegd. Het gaat in totaal om maximaal 82.000 m³ grondwater in een periode van ongeveer 10 maanden. Het water wordt volgens de vergunning ook weer gedeeltelijk geretourneerd. Panorama Mesdag, dat in de buurt van de Mauritskade ligt, is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest voor zettingen aan haar eigen monumentale pand en vindt het onderzoek naar de risico's daarvan onvoldoende. Volgens het college is voldoende rekening gehouden met de kwetsbaarheid van het gebouw van Panorama Mesdag. De zaak is op 19 februari jl. op zitting behandeld.
5. 200804078/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor megabioscoop Prof. Goossenslaan in Tilburg) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend aan Euroscoop N.V. voor de bouw van een megabioscoop in het Stappegoorgebied aan de Prof. Goossenslaan in Tilburg. Bioscoop Exploitatie Minerva B.V., exploitant van een andere bioscoop in Tilburg aan het Pieter Vreedeplein, is het niet eens met de bouwvergunning en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Minerva vindt dat het college de grond van het terrein voor te weinig geld aan Euroscoop heeft verkocht en dat daarom sprake is van verboden staatssteun. Verder vreest de exploitant dat de nieuwe bioscoop van Euroscoop het bestaande lokale voorzieningenniveau in de bioscoopbranche zal ontwrichten. Ook is hij bang dat er parkeeroverlast in het gebied ontstaat en dat de luchtkwaliteit verslechtert. In een eerder beroep is Minerva in april van vorig jaar door de rechtbank van Breda in het ongelijk gesteld. De zaak is op 29 januari jl. op zitting behandeld.
6. 200804965/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Sluiting coffeeshop Ginnekenweg in Breda voor drie maanden) Uitspraak over de sluiting door de burgemeester van Breda van coffeeshop Mediteranee-Rif aan de Ginnekenweg in Breda voor de duur van drie maanden. De burgemeester heeft de sluiting van de coffeeshop met ingang van 1 mei 2007 bevolen, omdat de politie in 2005 en 2007 heeft geconstateerd dat er - in strijd met het gemeentelijk coffeeshopbeleid - te veel softdrugs in de coffeeshop aanwezig waren en er bovendien geen leidinggevende in de coffeeshop aanwezig was. De eigenaar van de coffeeshop is het niet eens met de sluiting. Volgens hem mocht de burgemeester de waarschuwing die hij aan de eigenaar heeft gegeven in 2005 niet bij zijn sluitingsbevel betrekken, omdat er toen nog een ander beleid gold. Verder is de eigenaar het er niet mee eens dat de coffeeshop na de sluiting van drie maanden niet meer als coffeeshop open mag zijn. Dit volgt uit het gemeentelijk coffeeshopbeleid van Breda. De rechtbank in Breda heeft in mei 2008 een eerder beroep van de eigenaar ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is de eigenaar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 9 februari jl. op zitting behandeld.
7. 200805311/1
datum van uitspraak: woensdag 11 maart 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vergunningen voor mechanische kokkelvisserij in Noordzeekustzone) Uitspraak over de vergunningen die de minister van LNV op grond van de Visserijwet heeft verleend aan Schelpdier B.V. en Koninklijke Prins & Dingemanse B.V. voor het mechanisch vissen op kokkels in de Noordzeekustzone met uitzondering van de Voordelta in het jaar 2006. Beide bedrijven willen graag de vergunningen die zij hebben gekregen ook gebruiken om spisula (schelpdieren) op te vissen. Zij vinden dat dit moet worden toegestaan, omdat andere vissers die een vergunning hebben gekregen voor het vissen op spisula ook kokkels mogen opvissen. De rechtbank in Middelburg heeft in juni van vorig jaar de eerdere beroepen van beide vissersbedrijven ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn ze in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 17 februari jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak van de Raad van State in zaaknummer 200805331/1 die eveneens op 11 maart 2009 openbaar wordt gemaakt. In die soortgelijke zaak gaat het om de visvergunning die de minister aan Schelpdier B.V. heeft verleend voor het jaar 2007. pagina: 1