Gemeente Tilburg

Eindejaarsbericht: 13,7 miljoen voor investeringen en extra steun

"Anti-cyclisch investeren juist nu van belang"

De gemeente Tilburg sluit 2008 af met een positief resultaat van ongeveer 14 miljoen euro. Het grootste gedeelte van dat bedrag bestaat uit de afwikkeling van risico´s die in voorgaande jaren zijn ontstaan (ruim 4 miljoen euro a.g.v. afwikkeling btw-geschil met belastingdienst omtrent sportcomplexen en 1 miljoen euro a.g.v. afwikkeling faillissement TKS). Dit alles staat in het Eindejaarsbericht 2008 dat deze week is verschenen. Uit het voordelig resultaat wordt circa 0,3 miljoen euro aan de algemene reserve van de gemeente toegevoegd. Een definitief besluit over de inzet van het overschot wordt op 20 april door de gemeenteraad genomen.
Waarnemend wethouder Jan Hamming van Financiën: "Door het positieve eindresultaat is de financiering van het Sportcomplex Wagnerplein nu definitief geregeld en kunnen we hier aan de slag. Ook reserveren we middelen voor een eerste aanzet tot een nieuwe locatie van een carnavalsbouwhal." De overschrijding van het Midi theater wordt binnen dit eindresultaat opgevangen en het geld voor het opknappen van de hofjes Nassaustraat (buurtparticipatie- project) wordt nu definitief geregeld. Extra steun
Ondanks de sombere vooruitzichten is er geld voor investeringen en extra steun. Daar reserveert het college ¤ 13,7 miljoen euro van het voordelig resultaat voor. " Wij moeten voorkomen dat de crisis alles lam slaat. Het is zaak om juist nu anti-cyclisch te investeren. Dat was ook een wens van de raad. In concreto betekent dat bijvoorbeeld dat wij bouwprojecten, daar waar mogelijk, versneld ten uitvoer brengen, " aldus Hamming. Ander voorbeeld is het naar voren halen van de VMBO-school in de Reeshof. Ook het feit dat de schop op het Wagnerplein de grond in kan, is juist nu van belang. De "nieuwe" startersleningen kunnen eveneens in dit licht worden bezien. Ze zijn met name bedoeld om de doorstroming op de woningmarkt op gang te houden. De volgende voorstellen gaat het college aan de raad voorleggen:
- reservering ten behoeve van startersleningen ¤ 250.000,-
- reservering ten behoeve van bouwhal carnaval ¤ 3.500.000,-
- fonds voor extra subsidie festiviteiten & evenementen 2009 ¤ 180.000,- Ook doet het college nog enkele voorstellen aan de raad die worden betaald uit bestaande reserves. De belangrijkste zijn:

- versnelling afwikkeling WMO-aanvragen ¤ 512.000,-
- oplossen problematiek achterstallige premies ziektekostenverzekering voor minima in Tilburg ¤ 178.000,-

- opstellen ambitiedocument Spoorzone ¤ 500.000,-

Uitkomsten eindejaarsberichten diensten
De meest opvallende voordelen sinds het najaarsbericht:
- algemene uitkering gemeentefonds (voordelig ¤ 1,2 miljoen)
- afrekening regeling werkgelegenheidsimpuls (voordelig ¤ 1,4 miljoen)
- kapitaallasten investeringen Stadsprogramma (voordelig ¤ 0,1 miljoen)
- energiekosten openbare verlichting en verkeersregelinstallaties (voordelig ¤ 0,9 miljoen)
- financieringskosten (voordelig ¤ 0,8 miljoen) De belangrijkste tegenvaller sinds het najaarsbericht betreft de opbrengsten bouwleges die in het laatste deel van 2008 al een daling laat zien van ¤ 0,4 miljoen ten opzichte van de verwachte opbrengst bij het najaarsbericht. Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en wordt ter informatie naar de raad gestuurd