Ingezonden persbericht


directies beslissen zelf:

SHL-onderzoek wijst uit: Human Resources buiten spel bij beslissing over aanhouden/ontslaan van personeel

Utrecht, 9 maart 2009

Beslissingen over het al dan niet aanhouden van personeel in tijden van recessie is (nog steeds) vooral een beslissing van de directie, exclusief Human Resources.

Dit is één van de voornaamste conclusies uit recent onderzoek door de SHL Group, wereldleider in assessment en HR-oplossingen, naar de impact en gevolgen van de huidige economische crisis voor organisaties en hun personeelsbeleid. Slechts minder dan 29% van de HR-managers zegt mee te beslissen bij gedwongen ontslagen of mutaties. Ruim 40% wordt niet betrokken en amper 30% wordt in enige mate gehoord.

In een peiling onder 410 HR professionals van grote en kleine Nederlandse klanten van SHL geeft overigens 53% aan dat huidige personeelsaantallen onveranderd zullen blijven in het eerste kwartaal van 2009. In totaal 16% meldt zelfs extra personeel te zullen gaan werven. Bij ongeveer 14% van de in de peiling opgenomen SHL klanten zullen ontslagen vallen. De rest (ongeveer 17%) heeft nog geen idee over de toekomstige personeelsontwikkelingen. Vooral de markten in de financiële sector, de industrie, maar ook organisaties actief in HR-dienstverlening hebben/krijgen het moeilijk. Groeiende en stabiele sectoren zijn vooral de gezondheidszorg, voedingsmiddelensector, gas- en energiesector (utilities) en de publieke sector.

Willem Valk, Vice President Sales bij SHL Group, verklaarde in een toelichting op de onderzoeksresultaten: "Wij stimuleren al jaren onze klanten, voornamelijk HR-professionals, om Return on Investment hoog in het vaandel te dragen en effectieve HR-beslissingen om te zetten naar tastbare cijfers. Anderzijds adviseren we ook om proactief met de directie rond de tafel te gaan zitten."

Volgens Willem Valk zijn de meeste bedrijven zeer bedreven (geworden) in het gebruik van assessments, evaluaties en andere professionele technieken bij het rekruteren van personeel. Maar hij vindt ook dat dezelfde technieken moeten worden ingezet bij het verminderen of reorganiseren van personeel. "Te vaak wordt gekeken naar de geleverde, individuele prestaties of er wordt gebruik gemaakt van het ongepaste 'last in, first out' principe. Bij de eerste optie wordt vaak naar het heden gekeken en in mindere mate naar 'de juiste man, op de juiste plaats' in de toekomst. De tweede optie doet volgens mij geweld aan het gelijkheidsbeginsel", aldus Valk, die eraan toevoegde: "Verantwoord ondernemen is nu meer dan ooit nodig. Het juiste talent in de organisatie moet behouden blijven om de resultaten en overlevingskansen van het bedrijf te garanderen. Bovendien gaat het simpelweg niet meer alleen over het voldoen aan de wettelijke vereisten, maar vooral om er zeker van te zijn dat personeelsleden die het bedrijf verlaten dat in alle waardigheid kunnen doen. Deze mensen moeten een duidelijke uitleg krijgen over waar hun kwaliteiten liggen en waarom zij niet (meer) passen in een nieuwe structuur. Dit is voor hen van onschatbare waarde als zij met toekomstige werkgevers kennis maken", aldus Willem Valk.

Einde

Willem Valk is beschikbaar voor interviews. Voor nader commentaar of de complete resultaten van het onderzoek, gelieve contact op te nemen met:

David Walraevens, SHL Group Improve Communication Network GSM: +32 474 20 65 72 Tel: +31 20 7155330 E-mail: david.walraevens@shlgroup.com E-mail: info@improve-network.com