Ingezonden persbericht


| |                     |
| |                     |
|persbericht          |
|                                                                          |
Ingrepro en Witteveen+Bos ontwikkelen nieuw waterzuiveringsconcept met behulp van algentechnologie

Ingenieursbureau Witteveen+Bos en algenspecialist Ingrepro uit Borculo ontwikkelen momenteel samen een nieuw type waterzuivering om afvalwater bij bedrijven en waterschappen met behulp van algenkweek op een duurzame manier te zuiveren. Het AlgeaproTM concept produceert energie en levert duurzame producten op die uit algen kunnen worden gewonnen. Op deze manier worden afvalwaterstromen opgewaardeerd (C2C) naar waardevolle producten met een economische waarde. Tevens wordt veel CO2 gefixeerd: het proces is hiermee CO2 neutraal.

Witteveen+Bos en Ingrepro ondertekenden recentelijk een intentieovereenkomst om het AlgeaproTM concept gezamenlijk in de praktijk verder te ontwikkelen en te optimaliseren en op korte termijn op te schalen naar een economisch rendabele schaal. Door de krachten van Witteveen+Bos en Ingrepro te bundelen wordt de kennis op het gebied van afvalwaterbehandeling, energieopwekking en algenkweektechnologie gebundeld. Binnen het concept zal Witteveen+Bos onder andere zorgdragen voor de engineering en projectcoördinatie en Ingrepro zal specialistische kennis leveren omtrent het kweken van algen.

Het AlgeaproTM concept past binnen het cradle-to-cradle principe. Reststromen zoals afvalwater en organisch afval worden als 'voeding' gezien in plaats van afval. Algen kunnen deze afvalstoffen omvormen tot hoogwaardige biomassa, biodiesel of energie. Samen met bedrijven en waterschappen zoeken de organisaties naar oplossingen voor hun afvalwaterproblematiek. Op dit moment vinden er gesprekken plaats met diverse partijen om een AlgeaproTM systeem op semi-praktijkschaal te gaan testen.

Ingrepro en Witteveen+Bos willen met het AlgeaproTM concept een leidende positie opbouwen in de markt van de duurzame energieopwekking en reststroomverwerking. Het AlgaePro concept zorgt ervoor dat kringlopen worden gesloten en geeft de Nederlandse samenleving een duurzame impuls.

Ingrepro is de grootste industriële algenproducent van Europa. Binnen Europa is Ingrepro uniek door de kennis van het kweken van algen voor de productie van verrijkte algen-biomassa. Sinds veel jaren produceert Ingrepro algen op klantspecificatie voor klanten binnen de food- en feedsector, om te worden verwerkt in diverse uiteenlopende producten. Ingrepro beschikt over diepgaande kennis en ervaring met betrekking tot het kweken, oogsten en opwerken van algen tot waardevolle producten.

Witteveen+Bos levert advies- en ingenieursdiensten voor projecten in de sectoren water, infrastructuur, ruimte, milieu en bouw. Typerend voor de werkwijze is de multidisciplinaire projectaanpak. De opdrachtgevers zijn overheden, het bedrijfsleven, industrie en verschillende soorten samenwerkingsverbanden. Zij worden bediend vanuit acht vestigingen in Nederland en vier in het buitenland.

Voor Witteveen+Bos betekent het werkgebied water de gehele waterketen en het gehele watersysteem. Een grote groep specialisten geeft advies over waterwinning, bereiding van drinkwater, riolering, afvalwaterbehandeling, integraal waterbeheer, hergebruik en procesautomatisering. Al die opdrachten vereisen maatwerk, een nieuwe rangschikking van kennis en innovatieve kracht uit verschillende disciplines.

---------------------------------------