Gemeente Tilburg

Extra lening op komst voor Tilburgers die eerste huis kopen

Tilburgers die voor het eerst een huis kopen, kunnen waarschijnlijk vanaf 1 mei 2009 een extra lening krijgen. De gemeente Tilburg wil namelijk startersleningen gaan verstrekken. "Een uitkomst voor mensen die weinig eigen geld in de woning kunnen steken. We willen hen financieel ondersteunen om de aankoop mogelijk te maken", aldus wethouder Wonen Jan Hamming. In 2009 zullen maximaal 50 leningen verstrekt worden, de komende jaren naar verwachting 100 per jaar.
Voorwaarden
De voorwaarden zijn uitgewerkt in een gemeentelijke verordening, die op 20 april 2009 wordt besproken in de raad. Pas daarna is de regeling definitief. Deelnemers moeten minstens een jaar in Tilburg wonen. In Berkel- Enschot en Udenhout geldt de regeling voor bestaande woningen tot ¤ 236.600,- kosten koper of voor nieuwbouwwoningen tot ¤ 245.370 vrij op naam. Deze koopprijzen hangen samen met de verplichting om met Nationale Hypotheek Garantie te kopen. In de stad Tilburg komt men in aanmerking voor een starterslening als men een goedkope nieuwbouwwoning koopt. In 2009 ligt de grens bij ¤ 175.000,- vrij op naam. De starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning.
Dorpen
Volgens de gemeente is het belangrijk dat er voldoende jongeren in de dorpen Berkel- Enschot en Udenhout blijven wonen. Dat is vaak lastig vanwege de hoge prijzen. De regeling is daarom in de dorpen uitgebreider dan in de stad Tilburg. 3 jaar rentevrij
De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. Het is dus een aanvullende hypotheek. De eerste drie jaar hoeft de koper geen rente of aflossing te betalen, waardoor er geen extra maandlasten zijn. Na drie jaar wordt bepaald of en hoe de lening afgelost wordt. Dat hangt af van het inkomen. Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie fysiek op 23 of 30 maart, en aan de raad op 20 april 2009.