Horeca benauwd door rookverbod?

Amsterdam, 09 maart 2009

De horeca heeft meer last van de economie dan van het rookverbod. Cafés zijn minder druk en zien de omzetten harder dalen dan restaurants. Het restaurantbezoek lijdt niet onder het rookverbod.

Het gaat minder met de horeca. Komt dat nu door de economische recessie of door het rookverbod dat vanaf juli van kracht is? Het lijkt er in ieder geval niet op dat het restaurantbezoek onder het rookverbod lijdt. Dat blijkt uit de ING Vraag van vandaag van zondag. Bij de helft (51%) van de 37.700 respondenten heeft het rookverbod geen invloed en 12% heeft geen mening. De rest laat zich wel door het rookverbod beïnvloeden. Een groep van 18% gaat nu minder vaak uit eten, terwijl 19% juist vaker buiten de deur eet nu dat rookvrij kan.

Minder rook in de schoorsteen

Voor restauranthouders is niet alleen van belang dat de gasten blijven komen, maar ook dat zij geld blijven uitgeven. Uit de ING Vraag van vandaag van zaterdag blijkt dat de helft (52%) van de 36.600 respondenten zijn of haar restaurantuitgaven niet door het rookverbod laat beïnvloeden. Een op de acht (12%) gepeilde bezoekers besteedt meer. Een op de vijf (19%) geeft minder uit - mogelijk rokers die nu vaker het nagerecht overslaan zodat ze eerder naar buiten kunnen om een sigaret op te steken. De groep die het geld nu meer laat rollen is kleiner dan de groep die minder uitgeeft. Toch kunnen de dalende omzetten hooguit ten dele aan het rookverbod worden toegeschreven. De krimp begon namelijk al in 2007, ver vóór het rookverbod.

Rokers de kroeg uit

Voor cafés pakt het rookverbod anders uit dan voor restaurants. Van de 56.400 respondenten op vrijdag gaat 22% nu minder vaak naar het café, terwijl 15% nu vaker de kroeg opzoekt. Sommige klanten storen zich aan rook, anderen aan het rookverbod. Voor cafés is de verhouding tussen deze twee groepen ongunstiger dan voor restaurants. Mogelijk ontstaat onder het eten vaker ergernis over rook, terwijl met een glas bier aan de bar juist de irritatie overheerst over het niet kunnen roken. Ook voor cafés geldt dat de omzetdaling al begon in 2007, maar de krimp is het laatste kwartaal wel een stuk groter dan voor restaurants.

© 2009 ING Economisch Bureau