Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oproep PvdA-ers aan gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland:

"Nu aan de slag met campus en overbouwing Randweg"

De gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland moeten nu snel aan de slag met het maken van een plan om de Westelijke Randweg te overbouwen en boven de weg tussen hogeschool INHOLLAND en het Nova College een campus aan te leggen. Die oproep doen het Haarlemse PvdA-raadslid Jeroen Fritz en het Noord-Hollandse PvdA-statenlid Alwin Oortgiesen. Nu andere huisvesting voor de provinciale ambtenaren die hier zijn gevestigd lijkt te zijn geregeld is er geen reden meer te wachten met deze ontwikkeling.

Onlangs werd bekend dat de provincie haar ambtenaren uit zowel de kantoren aan het Houtplein als de kantoren aan de Zijlweg tijdelijk wil vestigen in tijdelijke huisvesting in de Waarderpolder nabij IKEA. De kantoren aan het Houtplein worden verbouwd, en zullen daarna ook onderdak bieden aan de ambtenaren die gevestigd waren aan de Zijlweg. Hiermee komt aan de Zijlweg ter hoogte van hogeschool INHOLLAND en het Nova College plek vrij voor de zowel door de provincie als de gemeente gewenste overbouwing van de Westelijke Randweg. Boven de weg zou een campus moeten worden aangelegd, met ruimte voor (studenten)woningen, bedrijven en een park.

PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "De PvdA is groot voorstander van overbouwing van de Westelijke Randweg, waardoor boven en naast de weg ruimte ontstaat voor woningbouw en een park. Omdat dit gebied is gelegen tussen hogeschool INHOLLAND en het Nova College is dit een ideale plek voor een campus met studentenhuisvesting, betaalbare woningen voor starters en ruimte voor startende bedrijfjes. Op die manier kan hier een levendig en creatief nieuw stukje Haarlem ontstaan, dat echt een toevoeging is op de bestaande Haarlemse wijken".

Ook de Noord-Hollandse PvdA is voorstander van deze vorm van meervoudig ruimtegebruik. PvdA-statenlid Alwin Oortgiesen zal aan Gedeputeerde Staten vragen de eerder gemaakte plannen weer bij de hand te nemen. Oortgiesen: "De weg is eigendom van de provincie. Provinciale Staten hebben meerdere malen uitgesproken boven wegen woningbouw mogelijk te willen maken. Zo gaan we zuiniger om met de ruimte, en kan het groen rond de steden gespaard worden". Tot nu toe was het probleem dat in het kantoor aan de Zijlweg nog provinciale ambtenaren waren gehuisvest. Oortgiesen: "Nu die lijken te verhuizen naar een andere locatie in de stad verwachten wij provinciale medewerking aan de overkluizing van de Westelijke Randweg".

De PvdA-politici roepen de gemeente Haarlem en de provincie Noord-Holland op nu snel met elkaar in overleg te gaan om deze ontwikkeling ook echt van de grond te laten komen. Enkele jaren geleden hebben de gemeente en de provincie hier samen al een plan voor gemaakt. Nu het kantoor van de provincie niet meer nodig is moeten deze plannen volgens de PvdA-ers snel verder worden uitgewerkt en worden uitgevoerd.

*** EINDE PERSBERICHT ***