Het Nationaal Archief


Het jaren 80 boek: tien roemruchte jaren in woord en beeld

Demonstratie tegen kernwapens, 1981. Joop Zoetemelk wint de Tour de France, 1980.

Den Haag, 3 maart 2009

Medio april verschijnt Het jaren 80 boek. Politiek, memorabele nieuwsfeiten, sport, kunst en cultuur, het vorstenhuis, nieuwe uitvindingen: in 448 paginas brengt het Nationaal Archief de hoogte- en dieptepunten van een roemrucht decennium in woord en beeld. Een decennium dat door eighties feesten en televisiespecials weer volop in de belangstelling staat. Het jaren 80 boek is na het jaren 40-, 50-, 60- en 70 boek, de vijfde uitgave in de serie van het Nationaal Archief.

Crisistijd
Het jaren 80 boek begint met een proloog van columnist Stephan Sanders, die zijn studententijd beleefde in de crisistijd van begin jaren tachtig. Anno 2009, waarin een nieuwe, wereldomvattende economische crisis losgebarsten is, blikt hij terug op een periode waarin hij en zijn vrienden van de nood een leefstijl maakte. Koketterend met de ondergang. Arte povera, dat was onze levenskunst. Na de tweede oliecrisis van 1979 had de economie zich wereldwijd dramatisch ontwikkeld. Door massaontslagen in de industrie was de werkgelegenheid snel teruggelopen. Zon 700.000 mensen zochten naar een baan, vooral jongeren hadden het moeilijk. De Sex Pistols zongen There is no future en ook wie geen punkfan was, kon het gelijk van die boodschap overal zien. Het jaren 80 boek toont beelden van politiek oproer, de opkomst van punk, krakersrellen en heel veel spandoeken. Maar ook van het herstel van de economie in de tweede helft van de jaren tachtig, onder leiding van het kabinet Lubbers.

Memorabele momenten
Op het gebied van sport hadden we minder te klagen. Het jaren 80 boek toont de grootste helden: wielrenner Joop Zoetemelk, autocoureur Jan Lammers, motorrijder Jack Middelburg, schaatster Yvonne van Gennip en natuurlijk het Nederlands voetbalelftal dat in 1988 Europees kampioen werd en ons land compleet oranje maakte.
Maar de jaren tachtig waren ook de jaren van Bassie en Adriaan, de definitieve doorbraak van de computer, de eerstediepvriesbaby, bioscoopfilms als Spetters en Het meisje met het rode haar, de eerste Nederlandse Playboy (waarin Jerney Kaagman poseerde), Zeg ns Aaa, Theo en Thea, de eerste ruimtevlucht van Wubbo Ockels, fluorescerende hanekammen, Manke Nelis, de Dolly Dots, de opkomst van hiphop, de moord op John Lennon en nog heel veel meer. De exacte verschijningsdatum van het boek wordt eind maart bekend gemaakt.