Ministerie van Buitenlandse Zaken

Uruzgan viert internationale vrouwendag

09 mrt 2009 | Een sterkere positie van vrouwen in de samenleving is een taak van iedereen: de regering, religieuze leiders, politici, docenten, en ook van ouders, die hun dochters naar school moeten sturen. Dat zei gouverneur Hamdam tijdens een door hem georganiseerde conferentie ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Mevrouw Soona Niloofar, de vertegenwoordiger van Uruzgan in het nationale parlement, was speciaal voor deze viering naar Tarin Kowt gekomen. Zij riep in haar toespraak op vrouwen de kans te geven om economisch zelfstandig te worden. In de traditionele samenleving van Uruzgan zijn de mogelijkheden voor vrouwen om te werken beperkt.

Religieuze leiders en provinciale regeringsvertegenwoordigers benadrukten dat de profeet Mohammed streed voor gelijke rechten van vrouwen. Ook in de grondwet van Afghanistan staat dat vrouwen en mannen dezelfde rechten en plichten hebben.

Toch blijft de positie van vrouwen en meisjes een punt van grote zorg in Uruzgan. Er gaan nu tien keer zo veel meisjes naar school, maar dit is nog altijd maar 10% van het aantal jongens: 4000 meisjes, tegenover ongeveer 40.000 jongens.

Joep Wijnands, de Nederlandse civiele vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, roemde de moed van de aanwezige vrouwen, die onder moeilijke omstandigheden werken in het ziekenhuis, in het onderwijs en in de politiek. Hij vertelde dat Nederland de vrouwen in Uruzgan steunt door de bouw van meisjesscholen, het opleiden van vrouwelijke docenten en het opzetten van eerste hulpposten met vrouwelijke medewerkers. Ook is er vakonderwijs, waarbij vrouwen de eerste stappen leren om een eigen bedrijfje op te zetten, en krijgen vrouwen de kans om een naaiatelier te beginnen. Bij andere projecten krijgen vrouwen zaaigoed voor een moestuin en kippen, waardoor ze in hun eigen voedsel kunnen voorzien.

Sommige projecten krijgen onbedoeld een extra functie. De speciaal gebouwde vrouwenvleugel van het ziekenhuis in Tarin Kowt geeft vrouwen niet alleen medische zorg, maar is ook een van de weinige plekken waar vrouwen ongestoord bij elkaar kunnen komen.