Ingezonden persbericht


+ + + P E R S B E R I C H T + + +

DCA is geen internetapotheek

Delfzijl, 9 maart 2009 ­ "DCA staat niet achter het concept van internetfarmacie en onderscheidt zich daarvan wezenlijk. Wij zijn geen internetapotheek", stelt directeur Marijke Dirksen. Ze baalt ervan dat haar apotheek voortdurend wordt vergeleken met een internetapotheek.

De verwarring ontstaat als apotheekorganisatie KNMP DCA afschildert als een internetapotheek. Dat gebeurt op het moment dat zorgverzekeraar UVIT bekendmaakt met DCA te gaan samenwerken om huisartsen te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische zorg. Dezelfde zorgverzekeraar had kort daarvoor met een internetapotheek een contract afgesloten om jongeren een gunstige zorgpolis te kunnen bieden. Daarna kwam de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) met het bericht over de foute werving van nieuwe klanten door een internetapotheek. "Drie verschillende berichten over drie verschillende apotheken, met één gelijke noemer: internetapotheek en omdat in de twee laatstgenoemde berichten verder geen namen worden genoemd, legt men de link met DCA. Ik begrijp dat, maar wij zijn geen internetapotheek", aldus directeur Marijke Dirksen. "DCA verwerkt recepten van samenwerkende huisartsen centraal als het kan, dat geldt voor de meeste herhaalreceptuur, en lokaal als het moet, wat geldt voor eerste en tweede uitgiftes en voor spoedmedicatie. Onder verantwoordelijkheid van DCA wordt de medicatie door de patiënt afgehaald bij de uitdeelpost in de praktijk van de huisarts. Op verzoek, leveren eigen bezorgers de medicatie bij de patiënt thuis", verklaart Dirksen.

Belangrijke rol voor huisarts
Het proces van medicatieverstrekking staat van begin tot eind onder controle van DCA; centraal en lokaal. Dirksen: "Onze apothekers stellen de geneesmiddelen ter hand, niet de huisarts. Maar voor hem is wel een belangrijke rol weggelegd De huisarts vervult namelijk een centrale rol in de medische behandeling van patiënten in de eerste lijn. Het ligt daarom voor de hand dat bij hem alle relevante data samenkomen die in relatie staan tot de farmaceutische zorg. Met ons concept komt de regie over de farmaceutische zorg terug in zijn handen."

NHG: `Controle medicatie hoort bij huisarts thuis' DCA vindt in die opvatting het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) aan haar zijde die recent liet weten dat de controle van de medicatie bij de huisarts thuishoort. "Wij onderkennen de farmaceutische kennis van de apotheker en geven die kennis een goede plaats binnen ons concept. Patiënten blijven bovendien te allen tijde vrij om hun receptgeneesmiddel te halen bij een apotheek naar keuze. Wie desondanks twijfels heeft over ons concept, is van harte uitgenodigd voor een toelichting. Wij kennen geen geheimen", zegt Dirksen uitnodigend.

Goede medicatiebewaking staat voorop
Op basis van bestaande protocollen kan DCA de naw-gegevens, verzekeringsgegevens, huidige en historische medicatie, allergieën en contra-indicaties volledig geautomatiseerd opvragen vanuit elk huisartseninformatiesysteem en deze vervolgens verwerken in het eigen apothekersinformatiesysteem. Dirksen: "We hebben een innovatief en doelmatig farmaceutisch-logistiek systeem ontworpen waarmee de huisarts de regie kan houden over de medisch-farmaceutische zorg. In dat systeem staat goede medicatiebewaking hoog in het vaandel. De werkprocessen zijn dan ook ingericht om samen met de huisarts en de patient tot een zo volledig mogelijk medicatiedossier te komen."

Privacy patiënt gewaarborgd
De oprichters van DCA zijn artsen met een uitgebreide staat van dienst in de zorg. Zij ontwikkelden daarom ook een Zorgportaal dat is gekoppeld aan haar apotheekinformatiesysteem. Via dat portaal kan zowel de patiënt als zijn behandelend arts, na toestemming van de patiënt, het dossier inzien en wijzigingen doorgeven over het geneesmiddelengebruik en thuis gemeten parameters. Dirksen: "DCA zorgt ervoor dat alle gegevens worden gecontroleerd en weer beschikbaar zijn voor arts en patiënt. De privacy van deze vertrouwelijke patiëntgegevens is gewaarborgd. Het berichtenverkeer met de huisarts komt alleen via een beveiligde verbinding tot stand. Bovendien, in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens geldt de voorwaarde dat een patiënt altijd schriftelijk toestemming moet geven aan DCA om zijn medicatiedossier op te mogen vragen. Als een patiënt aangeeft zijn medicatie niet van DCA te willen ontvangen, is DCA nooit in staat zijn medicatiedossier op te vragen. Patiënten zijn namelijk vrij om hun receptmiddel te halen bij een apotheek naar keuze."

Noot voor de redactie (