Ook met D66 weet de kiezer niet wat hij krijgt

09/03/2009 20:09

Newropeans

Dat is de reactie van Arno Uijlenhoet op de toespraak van Sophie in 't Veld tijdens het voorjaarscongres van die partij. Uijlenhoet is lijsttrekker van Newropeans in Nederland, de enige Europese partij die aan de komende Europese verkiezingen gaat deelnemen.

D66 onduidelijk over democratie in Europa

Hoewel Uijlenhoet blij is met het positieve stemgeluid van D66, waarschuwt hij de kiezers dat zij net als met de andere nationale partijen ook met D66 niet weten wat ze krijgen. "D66 pleit voor een sterk Europa, maar verzuimt aan te geven dat daarvoor een democratische doorbraak nodig is. Juist voor een partij die democratie als reden van bestaan heeft, is dat een gemiste kans", aldus Uijlenhoet.

"Alleen wanneer de burger weer grip krijgt op Europa, wint Europa aan legitimiteit en daarmee aan gezag in de wereld. Om de burger die grip weer terug te geven pleit Newropeans voor versterking van het Europees Parlement. Alleen een volwassen Europees Parlement kan de regeldrift van de Europese Commissie aan banden leggen en een democratisch tegenwicht bieden aan de 'achterkamertjespolitiek' in de Europese Raad en de Raad van Ministers. Omdat nationale partijen verantwoordelijk zijn voor het huidige oncontroleerbare Europa, zullen we voor echte verandering in Europa bij de komende verkiezingen op een Europese partij moeten stemmen", stelt Uijlenhoet. "Je verandert Nederland ook niet met een lokale partij".

Keuze voor D66 is tevens keuze voor VVD

Volgens Uijlenhoet zullen de kiezers zich bovendien moeten realiseren dat een keuze voor D66 tevens een steunbetuiging is voor de VVD van Hans van Baalen. "Hoewel deze partijen behoorlijk van karakter verschillen, zitten zij wel in dezelfde liberale fractie in het Europees Parlement. Goedbedoelde vrijzinnige stemmen gaan op deze manier verloren. Een reden te meer om het gesloten Brusselse systeem langs Europese weg open te breken", aldus Uijlenhoet. "En wij zijn in goed gezelschap. Ook D66 prominent Brinkhorst pleit voor de introductie van Europese lijsten in het Europees Parlement".





http://www.newropeans.eu/