Ingezonden persbericht


Zwolle/Arnhem, 9 maart 2009

Persbericht

Oost-Nederland naar de top
'CDA Gelderland en CDA Overijssel willen Essent en Nuon middelen gezamenlijk investeren in vitaliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. Overijssel en Gelderland moeten klaar zijn voor het huisvesten van de WK voetbal (2018) en de Olympische Spelen (2028)!'

De CDA-Statenfracties van Overijssel en Gelderland hebben vandaag, door middel van een brief, de beide colleges van Gedeputeerde Staten (GS) om te komen tot een gezamenlijke investeringsagenda. Deze investeringsagenda moet antwoord geven op de kredietcrisis en op de behoefte om juist nu rijksmiddelen en eigen Essent- en Nuongelden in Oost-Nederland in te zetten. Op dinsdag 10 maart bespreken beide colleges het plan: Oost-Nederland maakt het.

De beide CDA-Statenfracties vinden het belangrijk om juist in deze crisistijd te investeren in de bestaande kwaliteiten van Oost-Nederland. Door deze investering kunnen de provincies Overijssel en Gelderland de komende jaren uitgroeien tot de vitale topregio in Nederland. De investeringen moeten volgens de fracties een bijdrage leveren aan vernieuwing en behoud van werkgelegenheid. Unieke elementen van Oost-Nederland moeten worden versterkt.

Investeringsagenda

De volgende onderwerpen hebben volgens de fracties de komende jaren prioriteit om Oost-Nederland naar de top te krijgen:
. Vitaliteit van Oost-Nederland (o.a. de verbindingen van economische centra, de bereikbaarheid, de infrastructuur van openbaar vervoer en kenniscentra).
. Duurzaamheid in Oost-Nederland (o.a. zonne-energie, bio-energie- en aardwarmteprojecten).
. Leefbaarheid van Oost-Nederland (o.a. versterken IJsselbeeld, herstel en behoud van het erfgoed, investeren in kleine en grote steden en toevoeging van sportinfrastructuur richting WK en Olympisch niveau).

De fracties verwachten door deze brief dat de colleges komen met een krachtig antwoord zodat Oost Nederland zich de komende jaren verder ontwikkelt naar een financieel en economisch vitale topregio.

Noot voor de redactie,