Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Uitkomst onderzoek CSZ

Uitkomst onderzoek CSZ

Kamerstuk, 9 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2916842

9 maart 2009

Geachte voorzitter,

Bij brief van 16 februari 2009 is op mijn verzoek opdracht verleend aan het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) voor onderzoek naar de aard en omvang van de (financiële) problemen bij de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen (SOZ) te Goes. Inmiddels heeft het CSZ mij van haar onderzoeksbevindingen via een rapportage op hoofdlijnen op de hoogte gesteld. Bijgaand treft u de rapportage aan.

Het CSZ heeft geconstateerd dat er geen sprake is van een acute situatie die aanleiding geeft tot directe maatregelen op zeer korte termijn. Wel heeft het CSZ vastgesteld dat de SOZ vanaf 2005 de voorgenomen fusie beschouwd heeft als de enige toekomstvaste ontwikkeling, die daarmee de toetssteen en leidraad vormde voor het merendeel van de strategische activiteiten in de jaren daarna. Mede als gevolg hiervan heeft de SOZ te weinig aandacht geschonken aan de reguliere bedrijfsvoering, waardoor de kwaliteit van de financiële functie en de sturing vanuit de Raad van Bestuur ongewenst achter is gebleven. Het CSZ heeft moeten concluderen dat er geen alternatieve plannen zijn vastgelegd voor als de fusie niet zou plaatsvinden. Ondanks dat er geen sprake is van een acute zorgwekkende situatie, is de financiële situatie van de SOZ wel kwestbaar te noemen.

Vanwege mijn verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg heb ik de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen te Goes en de Stichting Ziekenhuis Walcheren te Vlissingen daarom verzocht mij uiterlijk op 3 april 2009 de volgende informatie aan te leveren:
* Een stevig fundament in de vorm van een uitgewerkt fusieplan, met daarin opgenomen de noodzakelijke meerjarige investeringen en besparingen/saneringsmaatregelen (concrete maatregelen en daaraan gekoppelde bedragen voor de komende jaren).
* Een uitgewerkt plan ingeval de fusie om welke reden dan ook niet door zou gaan (alternatief scenario). Een alternatief scenario waarbinnen beide ziekenhuizen als basisziekenhuis blijven voortbestaan, eventueel aangevuld met samenwerking tussen de medisch specialismen in geval acute zorg of achtervang bij calamiteiten. Ook hierbij uitgewerkte concrete maatregelen (investeringen, besparingen/saneringsmaatregelen) en daaraan gekoppelde bedragen voor de komende jaren.

* Een beschrijving van de wijze waarop de instelling `in control' blijft over de financiële ontwikkelingen in de komende periode.
* Een liquiditeitenbegroting voor de rest van 2009.

Na ontvangst van het uitgewerkte fusieplan en het alternatieve scenario zullen deze beoordeeld worden door het CSZ. Gelet op de kwetsbare situatie van de beide ziekenhuizen heb ik het CSZ gevraagd de uitvoering van het fusieplan danwel het alternatieve scenario in de toekomst te monitoren. Ik hoop op deze wijze tijdig op de hoogte te zijn van de eventuele problemen die zich voordoen ten aanzien van de continuïteit van zorg in de regio.

Ik hoop u met bovenstaande informatie voldoende van dienst te zijn geweest.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink