Sneller een kamer gevonden, maar tegen een hoger bedrag


DEN HAAG, 20090309 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat het aantal nieuw aangeboden kamers in februari 2009 explosief is toegenomen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er zijn in de maand februari 1.609 meer nieuwe kamers aangeboden, een toename van 25,7 procent. Daarentegen is gemiddelde huurprijs van een nieuw aangeboden kamer met 6,2 procent gestegen tot een bedrag van 345 euro.

Huurprijs kamers stijgt landelijk met 6,2 procent
Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat de gemiddelde huurprijs van nieuw aangeboden kamers in Nederland in februari 2009 is gestegen (6,2 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde huurprijs van een kamer komt uit op 345 euro.

[grafiek vraagprijs februari 2009]


Aanbod kamers neemt explosief toe met 25,7 procent
Het aantal nieuw aangeboden kamers in Nederland is in de maand februari 2009 explosief toegenomen (25,7 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er zijn dit jaar in februari in totaal 7.858 nieuwe kamers aangeboden.

[grafiek aanbod februari 2009]


Vierkante meter prijs stijgt met 3,6 procent
De vierkante meter prijs is gestegen (3,6 procent) in de maand februari ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar naar een recordprijs van 18,91 euro. De oppervlakte van nieuw aangeboden kamers was gemiddeld 18,24 m2.

[grafiek vierkantemeter prijzen februari 2009]


Stijgers en dalers: Huurprijs in Tilburg het sterkst gestegen (15 procent). In Breda zijn de huurprijzen het meest gedaald.

De verschillen in de gevraagde huurprijzen in top 10 grote steden in Nederland zijn groot. Van de grootste `studentensteden' was de stijging van de huurprijs in Tilburg het grootst (15 procent). De kamerhuurprijs in Tilburg kwam in februari 2009 uit op 291 euro, een jaar geleden was de gemiddelde huurprijs in deze stad 253 euro.

In de stad Breda heeft zich de grootste daling (-4,4 procent) in de huurprijs voorgedaan. De gemiddelde huurprijs van een kamer kost in deze stad nu 304 euro in plaats van 318 euro in dezelfde maand vorig jaar.

Van de top 10 Nederlandse steden is in de stad Enschede relatief gezien de goedkoopste kamers te vinden. Een kamer in Enschede kost 252 euro. Amsterdam blijft aan kop met de duurste kamers.

[grafiek  topsteden februari 2009]




Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op blog.kamernet.nl/2009/03/09/Kamermarkt+Nederland+Februari+2009.aspx. Van de grootste steden van Nederland is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.