Gemeente Waddinxveen


Inenting tegen baarmoederhalskanker op 9 maart en 12 maart in Gouda LOGO voorkom baarmoederhalskanker

Op 9 en 12 maart worden alle meisjes uit de gemeente Waddinxveen die geboren zijn in 1993 tot en met 1996 ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Dat gebeurt op beide data tussen 15.00 en 19.00 uur in Sporthal de Mammoet te Gouda. De inenting tegen baarmoederhalskanker bestaat uit een serie van drie prikken. De meisjes krijgen hun eerste prik in maart 2009, de tweede in april en de derde in september.

Rijksvaccinatieprogramma en inhaalcampagne

Vanaf september 2009 is de inenting tegen baarmoederhalskanker voor meisjes van twaalf jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Voorafgaand daaraan heeft een landelijke inhaalcampagne plaats. Die is eenmalig en bestemd voor meisjes, geboren tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996. Alle meisjes uit die geboortejaren hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor de eerste en tweede prik.

Â

Waar, wanneer en hoe laat

Op 9 of 12 maart kunnen de opgeroepen meisjes die wonen in de gemeente Waddinxveen hun eerste vaccinatie halen.

Die vaccinatie heeft op beide data plaats in de Mammoet, Calslaan 101 te Gouda van 15.00 uur tot 19.00 uur volgens bijgevoegd schema (onderaan deze pagina). De tweede prik kunnen meisjes uit Waddinxveen halen op 6 april of 9 april, ook in de Mammoet. Zie hiervoor ook het schema. Â

Meisjes die hun oproepset kwijt zijn, kunnen toch de vaccinaties halen, maar moeten dan wel een legitimatiebewijs meenemen. Deze meisjes kunnen op de website van de GGD Hollands Midden zien waar, wanneer en hoe laat ze verwacht worden. Het webadres is www.ggdhm.nl, klik op de button van de campagne.

Â

Waarom is de vaccinatie nodig?

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Â

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (âhet uitstrijkjeâ) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Â

Vragen

Wie over de plaatselijke uitvoering een vraag heeft, kan contact opnemen met de informatielijn van de GGD Hollands Midden. Die is op alle werkdagen tussen 14.00 en 17.00 uur bereikbaar. Het nummer is (071) 405 66 30.

Voor inhoudelijke vragen over de vaccinatie kunnen mensen contact opnemen met de (gratis) informatielijn van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): (0800) 301 80 51.

Inhoudelijke informatie is ook te vinden op de speciale landelijke website voor de campagne: www.prikenbescherm.nl

Te downloaden:

* oproepschema.pdf (20,32 KB)