Wageningen Universiteit en Researchcentrum draag je zorg voor jezelf? Socrates: wanneer draag je zorg voor jezelf?

10 mrt 2009 20:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Socrates: wanneer draag je zorg voor jezelf?
Dick Kleinlugtenbelt

De eerste filosofische tekst over levenskunst is van Plato. Het gaat om de dialoog tussen Socrates en Alcibiades, een getalenteerde jongeman en toekomstig politiek leider. Daarin worden vragen beantwoord als: wat is het zelf van de mens? Waaruit bestaat de zorg voor jezelf? Hoe werk je aan jezelf?

Socrates beoefende levenskunst in gesprekken met de mensen die hij ontmoette. Plato was een bewonderaar van Socrates en heeft veel van zijn dialogen opgeschreven. Socrates zei over zichzelf âik ben iemand die zich laat leiden door vragenâ. In deze lezing staan we stil bij de werkwijze van Socrates en de kunst van het vragen stellen.

Levenskunst
In de Akademia Honora een reflectie op het persoonlijke.

Hoe kun je je leven bewust leiden en inrichten? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? En hoe kun je omgaan met religie, politiek en traditie?
De filosofie van de levenskunst zoekt naar antwoorden op dergelijke vragen. Doordat veel oude zekerheden wegvielen, staan moderne mensen vrijer tegenover hun leven. De levenskunst wil de autoriteit van die oude zekerheden niet herstellen. Ze wil aangeven, hoe je de moderne vrijheid ten volle kunt benutten.

De rode draad door dit programma zijn vier lezingen van filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt. Hij schreef onder andere ?Mensbeelden en levenskunst?. Januari 2009 verschijnt een boek van zijn hand over levenskunst en vriendschap. De lezingen zijn ook apart te volgen.

Meer over dit onderwerp
Website Studium Generale
Contact
Meer informatie
Adri Bolt
Adri.Bolt@wur.nl
» meer Contact