Duurzame oplossing economische crisis

10/03/2009 10:00

PK' Selfmanagement

Ede, 10 maart 2009

P e r s b e r i c h t

Dienstverlener in coaching en training PK2 Selfmanagement introduceert deze week een "Nationaal & Persoonlijk Ontwikkel Plan" met een pakket aan maatregelen om de economie te stimuleren en de mens te motiveren. De gedachte achter dit plan is hun visie dat enkel financiële maatregelen geen duurzame oplossing voor economische crises bieden, maar wel in combinatie met persoonlijke ontwikkeling van de mens. Concreet betekent het plan een subsidieregeling voor ontwikkeling in personeel en een sterke mentale motivatie die aanzet tot investeren. Het volledige rapport is gratis voor iedereen te verkrijgen via www.pk2.nl."

Van de initiatiefnemer van PC privé projecten

Het woord 'Nationaal' verwijst naar het potentiële collectieve karakter dat dit initiatief, net als de PC-Privé projecten in de jaren '80 van de vorige eeuw, in zich heeft. "Een combinatie van een economische en een menselijke component blijkt noodzakelijk, omdat we in tijden van crisis maatregelen lijken te nemen die anders contraproductief zijn. Zo zijn bedrijven geneigd nu te bezuinigen op hun mensen, terwijl dat het kapitaal is waarmee ze de crisis weer te boven zullen moeten komen", zegt Paul Kortman van PK2 Selfmanagement, het bedrijf dat met dit initiatief een voorbeeld wil stellen. De inmiddels 51 jarige Kortman veroorzaakte 25 jaar geleden, met zijn rapport "Personeels Computerplan", de golf van PC-privé projecten.

Subsidie voor investering in ontwikkeling van werknemers

Dit Nationaal POP- initiatief biedt een oplossing voor het huidige investeringsdilemma in menselijk kapitaal. Het geeft werknemers en werkgevers de mogelijkheid zelf een bijdrage te leveren aan het oplossen van de huidige economische situatie en biedt gelijktijdig de kans er zelf, door persoonlijke ontwikkeling, beter uit te komen. De discussie of persoonlijke ontwikkeling in het belang is van de werkgever of de werknemer hoort hiermee tot het verleden.

Door de investering op flexibele wijze op te splitsen is in een werkgevers- en een werknemersdeel ontstaan aanzienlijke fiscale voordelen. Een investering in een professionele training voor persoonlijke ontwikkeling kost al gauw 3000 euro. Door deze fiscale voordelen en de subsidie blijft hier slechts eenderde van over. Het renteloze krediet maakt het vervolgens mogelijk om na een aanbetaling ter grootte van het maximale subsidie bedrag, 480 euro, het resterende bedrag in 12 maandelijkse termijnen te betalen. Op deze wijze investeren alle partijen naar draagkracht en neemt ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Bovendien draagt iedereen bij aan het herstel van onze gezamenlijke economie. "Dat ons bedrijf dat niet alleen kan is duidelijk lijkt me, maar alle trainingsbedrijven bij elkaar kunnen gemakkelijk 10% van de beroepsbevolking aan. Wij zouden zo samen kunnen zorgen voor een impuls van 3 miljard euro. Vandaar dat wij de gehele branche willen laten delen in de vruchten van onze creativiteit.

Investeren als "Tour of duty"

Dit initiatief is hierdoor een belangrijk positief signaal in deze tijd van negatieve beïnvloeding. Zo biedt het alles wat op dit moment nodig is om optimaal te functioneren, zelfs een snelle methode voor het in beweging brengen van mensen en het bespoedigen van hun persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor verdwijnt de angst, groeit het vertrouwen en dus de kans sneller uit deze crisis te geraken. Uiteraard draagt het bedrag van 3 miljard daar ook toe bij. "We gebruiken hiervoor natuurlijk onze eigen methode voor zelfontwikkeling, maar het staat iedereen vrij dat te vervangen voor een product naar eigen keuze", zegt creator Kortman. "In deze eerste fase komen

nodig is om optimaal te functioneren, zelfs een snelle methode voor het in beweging brengen van mensen en het bespoedigen van hun persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor verdwijnt de angst, groeit het vertrouwen en dus de kans sneller uit deze crisis te geraken. Uiteraard draagt het bedrag van 3 miljard daar ook toe bij. "We gebruiken hiervoor natuurlijk onze eigen methode voor zelfontwikkeling, maar het staat iedereen vrij dat te vervangen voor een product naar eigen keuze", zegt creator Kortman. "In deze eerste fase komen dan wel de subsidie en het renteloze krediet te vervallen. In de tweede fase die we in mei 2009 verwachten in te zetten, zullen we voor collega trainingsbedrijven ook krediet faciliteiten beschikbaar stellen. Over de subsidie in de tweede fase kunnen wij nog geen duidelijkheid geven.

Er zullen ook nu altijd werkgevers overblijven die zich afvragen "Wat levert het mij op?". Zij mogen zich aangesproken voelen op het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Voor het snel weer op de rails zetten van onze economie is het zaak om vooral niet te wachten op wat een ander doet. Wie betere producten of diensten en een hogere winst wil, zal moeten innoveren. Innovatie is het gevolg van creativiteit. Door zelfontwikkeling neemt de creativiteit van mensen enorm toe. Bovendien toont de ondernemer op deze manier dat het hem ernst is met "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen". Daarnaast neemt door zelfontwikkeling de flexibele inzetbaarheid van het personeel toe en draagt de investering ook bij aan leeftijdsbewust beleid (LBB) dat medewerkers langer motiveert en dus productief en gezond houdt.

Voor werknemers geldt als extra dat op deze wijze onverwacht hulp geboden wordt bij het realiseren van hun belangrijkste prioriteit "Mezelf ontwikkelen", zoals dat eind december 2007 bleek uit onderzoek van Blauw Research dat werd opgetekend in de Randstad Werk Monitor. Dat zij daarbij zelf ook een financiële bijdrage leveren lijkt meer dan reëel en is voor velen ook al evident. Ook werknemers tonen dus eigen verantwoordelijkheid en vergroten zo, door flexibele inzetbaarheid als gevolg van zelfontwikkeling, hun eigen kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Waarom zou je toekijken als je jezelf en de maatschappij in één klap kunt helpen?

Angst omzetten in vertrouwen

"De combinatie van financiële maatregelen en persoonlijke ontwikkeling is van wezenlijk belang omdat onze huidige economie volledig drijft op vertrouwen van buitenaf", stelt Kortman. "Hierdoor verbleekt dit vertrouwen als marktomstandigheden veranderen, zoals nu, in tijden van crisis. In plaats van door waarden gedreven te worden, wordt het individu dan door angst, schuldgevoel of schaamte gedreven. De rechtvaardiging voor dit angstige handelen wordt doorgaans gevonden in Maslov's behoeften piramide, met name de lagere behoefte aan veiligheid en zekerheid, terwijl er in onze moderne economie zelfs in tijden van economische krimp aan alle onderliggende behoeften voldaan wordt. De echte onveiligheid wordt echter veroorzaakt door de angstige reacties van de mens zelf die aan gebeurtenissen buiten zichzelf, al dan niet onder invloed van anderen, een negatieve betekenis geeft."

"Door zelfontwikkeling stelt de mens zichzelf in staat, om ondanks de negatieve invloed van de omgeving, zinvolle betekenis te geven. Motivatie en vertrouwen blijven dan in moeilijke tijden overeind en daardoor zal de economie dat ook doen", zegt Kortman "Als slagroom op het toetje ervaren we door zelfontwikkeling bovendien bevrediging van alle lagere behoeften, waardoor we flexibeler in het leven komen te staan en paradoxaal genoeg zullen consuminderen. Of dit dan ook weer leidt tot een crisis situatie durf ik te betwijfelen. Het leidt wel tot een evenwichtiger samenleving en een hogere welzijnsbeleving. Iets dat velen nu zeker ontberen".





http://www.pk2.nl