Nivel


10 maart 2009

CQ-index mammacare op de internationale kwaliteitskaart

De CQ-index mammacare is een bruikbaar instrument om de ervaringen van borstkankerpatiënten met de zorg in kaart te brengen. De CQ-index haakt in op een wereldwijde trend, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het European Journal of Cancer.

In de zorg staat tegenwoordig in veel landen 'de patiënt centraal'. De kwaliteit van zorg moet daarom transparant zijn en ziekenhuizen moeten weten hoe tevreden hun patiënten zijn, zodat ze punten waarover patiënten ontevreden zijn, kunnen verbeteren. Daarvoor wordt inmiddels in veel landen frequent de patiënttevredenheid gemeten. Tegen deze achtergrond bezien is het internationaal vernieuwend om niet de tevredenheid van patiënten, maar hun concrete ervaringen te meten en deze af te zetten tegen het belang van die ervaringen. Dit kan met de zogenoemde Consumer Quality-index (CQ-index), die in Nederland inmiddels is uitgegroeid tot een standaard om patiëntenervaringen te meten.

Verbeterpunten
Ziekenhuizen kunnen met de vragenlijst concrete verbeterpunten in kaart brengen. Ze kunnen zich hier dan op richten om hun kwaliteit te verbeteren. Borstkankerpatiënten vinden bijvoorbeeld informatie over een second opinion belangrijk en in de praktijk hebben ze daar minder goede ervaringen mee. Een snelle afspraak na verwijzing of het snel beschikbaar komen van labuitslagen vinden patiënten ook belangrijk, maar kennelijk zijn de ervaringen van patiënten hiermee al redelijk positief in de meeste ziekenhuizen. Op die punten valt er niet veel meer te verbeteren. Het gaat dus om de verhouding van het belang dat een patiënt hecht aan een aspect en hoe vaak dit aspect tot een negatieve ervaring leidt.

De vragenlijst
Het NIVEL blijft de CQ-index vragenlijsten regelmatig herzien. Ziekenhuizen die ermee aan de slag willen, kunnen de vragenlijst CQ-index Mammacare downloaden op de website van het Centrum Klantervaring Zorg. Maar ook andere partijen, zoals zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen kunnen de vragenlijst gebruiken.