Gemeente Voorschoten

Duivenvoorde corridor

Overeenkomst over aanpak Duivenvoorde corridor

Duivenvoordecorr overhandiging Oase van groen en rust beschermen

Stichting Duivenvoorde en gemeente Voorschoten hebben afspraken gemaakt over de projecten die zij gezamenlijk gaan uitvoeren in de Duivenvoorde corridor. Dit hebben zij beklonken met de ondertekening van een zogenoemde `Uitvoeringsovereenkomst' vrijdag 6 maart op kasteel Duivenvoorde.

Beide partijen willen de Duivenvoorde corridor - een oase van groen en rust in de randstad - beschermen. Het waardevolle groene gebied wordt daarom versterkt en verder ontwikkeld. Daartoe is in september 2006 een intentie overeenkomst gesloten.

Nieuwe landgoederen
Stichting Duivenvoorde gaat op Haagwijk een nieuwe buitenplaats realiseren en enkele woningen. Bovendien gaat zij de oude vijver herstellen en gedeeltelijk het terrein open stellen voor het publiek. Ook wordt de landschappelijke parktuin van kasteel Duivenvoorde verjongd onder toevoeging van enkele nieuwe elementen. Hierdoor wordt het park niet alleen mooier maar ook beter toegankelijk voor het publiek.

De gemeente is verantwoordelijk voor de herziening van het bestemmingsplan en het opstellen van uitwerkingsplannen voor enkele gebieden in de corridor. Verder is er in opdracht van de gemeente een verwerver actief voor het opkopen van kassen. Op de plaats van de kassen wordt een nieuw landgoed en een beperkt aantal woningen gebouwd. Bovendien gaat de gemeente samen met de stichting en in nauw overleg met omwonenden, enkele wandelpaden aanleggen.

Beperkte recreatie
De corridor wordt uiteindelijk beperkt toegankelijk voor recreatie, waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de cultuurhistorie, de natuur, de bewoners van het gebied en de aanwezige landbouw.

Op de foto: v.l.n.r. De heer Van Roijen, mevrouw Vriesendorp-Dutilh (bestuur Stichting Duivenvoorde) en wethouder Horlings (gemeente Voorschoten) hebben de overeenkomst getekend.

NB. Kunstenaar Tom Hubbard heeft een schilderij uit zijn serie `Broeikassen' ter beschikking gesteld ter gelegenheid van de ondertekening.

* 10 maart 2009