Groen!

Groen! stelt voor: De groene big bang

Datum
10/03/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Vlaamse fractie

Categorie
In Algemeen

Groen! trekt naar de Vlaamse verkiezingen met een duidelijk programma voor Vlaanderen rond 3 pijlers: een groene economie, kwaliteit van leven en iedereen is belangrijk. De komende maanden zal de partij alles op alles zetten om de kiezer te overtuigen dat je met kleine sprongetjes niet over het ravijn raakt. Daarom gaat Groen! voor een grote sprong, voor echte verandering, voor een groene Big Bang.

Vlaanderen staat voor een drievoudige crisis op klimaat-, financieel-economisch en sociaal vlak. Groen! ziet in deze uitdagingen een historische kans om de zaken helemaal anders aan te pakken. Groen! wil volledig inzetten op een groene economie. Met een Groene New Deal voor Vlaanderen kan onze regio tot 100 000 nieuwe groene jobs creëren tegen 2020. Dit kunnen we bereiken door de komende tien jaar jaarlijks één miljard euro te investeren in de ecologische heroriëntatie van onze economie: hernieuwbare energie, groene chemie, openbaar vervoer, elektrische auto's, ecologische producten, milieuvriendelijke landbouw en natuurherstel.

Groen! wil geen extra investeringen in beton, in grootschalige infrastructuur zoals het Schipdonkkanaal, een nieuw dok in Doel of extra rijstroken op de Brusselse ring. In deze crisistijd moeten we onze economie nieuwe zuurstof inblazen door een alliantie werk en milieu. Door jaarlijks 100.000 woningen te isoleren en te renoveren kan Groen! de tewerkstelling van de 170.000 werknemers garanderen en creëren we nog 10.000 duurzame jobs er bovenop. Bovendien wordt zo de energiefactuur en de CO2-uitstoot van 100.000 gezinnen gehalveerd. Investeren in de bouwsector versterkt onze KMO's en helpt hen de crisis door te komen. Investeringen in mega-infrastructuurwerken zoals de Vlaamse regering voorstelt, komt vooral de grote internationale bouw- en betonfirma's ten goede.

Na jaren van deregulering, wil Groen! ook de controle op de banken herstellen. Er moet opnieuw geld komen voor de reële economie. In de eerste plaats voor groene investeringen van bedrijven en gezinnen. Door deze duidelijke groene keuze, zal Vlaanderen kunnen rekenen op belangrijke terugverdieneffecten: minder werkloosheidsuitgaven, meer belastingsinkomsten, opbouw van groene know-how, extra kansen voor export, minder milieukosten en het aantrekken van de hele economie.

Groen! stapt ook naar de verkiezingen met een concreet programma gericht op een betere levenskwaliteit. Groen! wil geen afstompende manier van leven en werken maar wel een evenwichtige en duurzame manier van samenleven waarin iedereen gewaardeerd wordt voor de inzet van al zijn talenten. De onthaaste schooldag en een basisinkomen, maar ook de verschuiving van lasten op arbeid naar een belasting op inkomen uit vermogen en belasting op vervuiling kunnen hiertoe bijdragen.

Als derde pijler wil Groen! ook bouwen aan een maatschappij waarin iedereen meetelt. In een écht beschaafde maatschappij heeft iedereen dezelfde rechten: werkenden, gepensioneerden, mensen zonder inkomen, kleine spaarders, maar ook wie niet kan sparen. Groen! verzet zich dan ook tegen ieder denken of beleid dat mensen verdeelt en tegen elkaar opzet.

Verder rijden op hetzelfde spoor is geen optie. Vlaanderen moet vandaag keuzes maken om het radicaal anders te doen. We zijn het aan onszelf en onze omgeving verplicht om samen werk te maken van een mooie toekomst en een bloeiende samenleving waarin duizenden nieuwe en duurzame jobs gecreëerd worden, gericht op een beter leefmilieu en meer kwaliteit van leven. En dat kan uiteraard het best door massaal op Groen! te stemmen op 7 juni. Want de toekomst wil vooruit!

Bijkomende informatie:
o Samenvatting verkiezingsprogramma van Groen! o De campagnewebsite: www.degroenebigbang.be
o Mieke Vogels, Groen! voorzitster over de Groene Big Bang

Contact: Mieke