Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 09.30 uur

Utrecht, 10-03-2009

Getuigen van schennispleging gezocht

UTRECHT - Op zondag 8 maart is een man uit Utrecht geconfronteerd met een schennispleger. De politie hield een verdachte aan, maar die ontkent. Om de zaak te kunnen bewijzen, zoekt de politie meer getuigen.

Omstreeks 14.40 uur zag een passant op station Lunetten aan het Furkaplateau dat een andere man in de buitenlucht stond te masturberen. De politie werd gebeld. De 42-jarige verdachte uit Utrecht kwam zelf van het perron vandaan gelopen en liep richting de agenten. Hij werd aangehouden. In de omgeving heeft de politie ook nog gezocht naar meer getuigen, maar die waren er op dat moment niet. Mogelijk zijn die er wél geweest voor de komst van de agenten; de politie roept hen op om contact op te nemen met de politie van het district Utrecht zuid, op tel: 0900-8844.

Achtervolging

UTRECHT De politie heeft donderdagavond op de Strijlandweg na een achtervolging een man aangehouden.

Tijdens de surveillance zagen agenten een auto met hoge snelheid over de Elektronweg rijden. De agenten besloten de bestuurder te controleren en zetten de achtervolging in. De automobilist reed met hoge snelheid de Verlengde Vleutenseweg op waarna hij ter hoogte van de DE brug door het rode verkeerslicht richting Parkwijk reed. Vervolgens reed hij de doodlopende Strijlandweg op, waar hij uiteindelijk zijn vlucht op gaf. de 42-jarige bestuurder uit Utrecht werd gecontroleerd.

Het bleek dat hij de auto zonder toestemming van een kennis had meegenomen. Ook werd duidelijk dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De Utrechter werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Diefstal fiets

UTRECHT Maandagmiddag heeft de politie twee jongens aangehouden omdat zij samen en fiets hadden weggenomen.

Door een getuige werd de politie gebeld omdat er gezien was dat twee jongens bij een fietsenstalling aan de Burchpoort een fiets hadden weggenomen. Ter plaatse konden agenten aan de hand van beveiligingsbeelden zien wie de diefstal had gepleegd. De verdachten, een 13 en 14-jarige jongen beiden uit Utrecht, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Politiecamera in auto van inwoner leidt tot aanhouding

UTRECHT De politie heeft vorige week een 22-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het plegen van een autokraak. De man was vastgelegd op beelden van een politiecamera die in een auto van een bewoner van de wijk Lunetten was geplaatst.

Op woensdag 1 oktober 2008 parkeerde een bewoner van de wijk Lunetten zijn auto aan de Wageningseberg. De man was al twee keer eerder slachtoffer geworden van autokrakers, waarop de politie besloot om in zijn auto (uiteraard met toestemming van de man) een camera te plaatsen. In de nacht die daarop volgde was het direct raak: een verdachte stal een ingebouwd navigatiesysteem uit de auto. De verdachte stond op de camerabeelden.

In het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld, werden op woensdag 14 januari 2009 beelden van de verdachte getoond. De politie ontving vervolgens enkele tips waardoor de identiteit van de man bekend werd. Agenten zochten de man, maar hij was onvindbaar. Familie die op de hoogte was van zijn verdenking, drong vervolgens aan om zich aan het politiebureau te melden. De verdachte meldde zich vervolgens donderdag 26 februari aan het politiebureau. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal van ingebouwd navigatiesysteem?

Onterecht bestaat wellicht de indruk dat ingebouwde navigatiesystemen geen buit voor autokrakers kunnen zijn. Ook ingebouwde systemen zijn te demonteren en dus te stelen.

Mogelijke oorzaken van diefstal van ingebouwde systemen:


* Sommige navigatiesystemen worden achteraf ingebouwd (dus niet in de fabriek). Dat betekent dat het ook vrij simpel is om het systeem te demonteren met het juiste gereedschap.
* Systemen die achteraf worden ingebouwd worden niet aan het Voertuig Identificatie Nummer gekoppeld, zodat het na de diefstal gewoon in een andere auto kan functioneren.
* Sommige levertijden van systemen zijn erg lang zodat er automatisch een markt (vraag) ontstaat. Als die levertijd er niet was zou de vraag niet zo groot zijn. Veel van deze systemen worden dus vermoedelijk op bestelling gestolen

Tips

1. Bel 112 als u ziet dat een autokraker toeslaat of misschien wil gaan toeslaan (verdacht gedrag)

2. Bij het inbouwen van het apparaat, laat het dan koppelen met het autoalarmsysteem

3. In de meeste van deze navigatiesystemen zit de mogelijkheid om een pincode in te voeren. Gebruik die mogelijkheid.
4. Noteer het serienummer en natuurlijk de pincode. Dat is niet alleen van belang voor de opsporing (bewijs), maar ook voor de verzekering. Doe aangifte na diefstal.

5. Raadpleeg het internet op het type systeem dat u wilt kopen en lees de forums goed door.