Provincie Groningen

Burgers maken zich zorgen over grote stallen 10 maart 2009

Gistermiddag, 9 maart, kreeg landbouwgedeputeerde Douwe Hollenga op het provinciehuis ruim 2000 handtekeningen overhandigd in een melkbus uit handen van Anja Hazenkamp, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. De handtekeningen zijn gezet door burgers die zich zorgen maken over de toenemende omvang van stallen in de melkveehouderijsector.

De Partij voor Dieren zegt met de regels in het Ontwerp Provinciaal Omgevingsplan wat betreft nieuwe te vestigen Intensieve Veehouderijbedrijven heel blij te zijn, maar vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan omdat de regels niet gelden voor de melkveehouderijsector. Volgens de Partij voor de Dieren wordt daardoor ruimte geboden aan in hun ogen te grote koeienstallen, wat ondermeer ten koste gaat van de belevingswaarde van het landschap en het welzijn van deze koeien. Partij voor de Dieren verzoekt het college van Gedeputeerde Staten dan ook om het Ontwerp Provinciaal Omgevingsplan op dat punt aan te passen.

Wat gedeputeerde Hollenga betreft zijn de koeien echter welkom. "Stallen van meer dan 250 koeien daar hebben we er al zo'n 200 van in Groningen en zonder aantasting van het landschap. Daar hadden we al regels voor maar in ons nieuwe POP hebben we nog duidelijkere randvoorwaarden, die ervoor moeten zorgen dat de grote melkveehouderijen goed ingepast worden in het landschap. Met het welzijn van de dieren wordt bovendien wel degelijk rekening gehouden. De nieuwe melkveebedrijven zijn namelijk zo modern dat er bijna sprake is van 'koeienzorghotel' of 'koeien-welnesscentra', compleet met zwembadje en massageborstel", aldus de gedeputeerde.

Burgers maken zich zorgen over grote stallen

10 maart 2009