Gemeente Dongeradeel


Extra geld voor kinderen uit arme gezinnen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de NOFA gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. hebben vandaag in Dokkum het convenant "Kinderen doen mee" ondertekend. In totaal hebben de vier gemeenten 198.191 euro van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gekregen (`Aboutalebgeld'). Het geld is bedoeld om kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen beter te laten deelnemen aan maatschappelijke activiteiten zoals sport en cultuur.

De NOFA gemeenten hebben zich als doel gesteld om het aantal kinderen dat om financiële redenen maatschappelijk niet kan meedoen in 2010 te halveren. Want het is belangrijk dat kinderen uit arme gezinnen dezelfde kansen hebben als kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen.

Lauwerpas
Via de Lauwerspas kunnen ouders en verzorgers met een inkomen tot 110% van het minimum jaarlijks 150 euro per kind van 4 tot 18 jaar terugkrijgen van de kosten voor sport of voor bepaalde culturele activiteiten. De regeling 'Kinderen doen mee' komt naast de mogelijkheid om binnen de Lauwerspas geld terug te krijgen voor bijvoorbeeld een abonnement voor de bibliotheek of muziekles.