Jeanne Wikler wordt nieuwe directeur Institut Néerlandais

Jeanne Wikler wordt de nieuwe directeur van het Institut Néerlandais in Parijs. Zij volgt per 1 augustus Rudi Wester op en is benoemd voor een periode van 4 jaar. Wikler wordt tevens ambassaderaad cultuur van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Het Institut Néerlandais, dat in 2007 het 50-jarig bestaan vierde, heeft als doel het versterken van de culturele samenwerking tussen Nederland en Frankrijk, door middel van een gevarieerde eigen programmering en een actieve rol als makelaar tussen Nederlandse kunstenaars en Franse podia.

Jeanne Wikler was tussen 2001 en 2007 ambassaderaad voor culturele aangelegenheden in New York, waar ze ondermeer het zomerlange festival NL: A Season of Dutch Arts in the Berkshires organiseerde. Tussen 1995 en 2001was ze de eerste directeur van het Maurits Binger Instituut (nu Binger Lab) te Amsterdam, een internationaal georiënteerde werkplaats voor filmprofessionals. Daarvoor was Wikler 18 jaar lang actief als film- en programmamaker voor diverse Nederlandse publieke omroepen. Zij studeerde dramaturgie en theaterwetenschappen aan de Universiteit van Chicago. Vervolgens was zij leerling van Marcel Marceau en étienne Decroux tijdens haar studie mime en theater in Parijs, waarmee de basis voor haar relatie met Frankrijk werd gelegd.

Noot voor redacties (