Ingezonden persbericht


Amsterdam, 10 maart 2009

Filmmuseum mede-initiator bijzondere leerstoel Nederlandse Cinema en Filmcultuur

Het Filmmuseum en de Universiteit van Amsterdam hebben besloten tot instelling van een bijzondere leerstoel Nederlandse Cinema en Filmcultuur. De leerstoel wordt ondergebracht bij de afdeling Mediastudies van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De bijzonder hoogleraar heeft als opdracht onderwijs en onderzoek te verzorgen op het gebied van de Nederlandse cinema in relatie tot het filmerfgoed en de hedendaagse filmcultuur.

De Universiteit van Amsterdam en het Filmmuseum willen met de instelling van de leerstoel de relatie tussen het academisch bedrijf en het Filmmuseum verstevigen. Doel is het wetenschappelijk onderzoek naar de Nederlandse film te bevorderen en de positie van het Filmmuseum als filmhistorisch en cultureel kenniscentrum te versterken.

De nog te benoemen bijzonder hoogleraar heeft als opdracht onderwijs en onderzoek te verzorgen op het gebied van de Nederlandse cinema in relatie tot het filmerfgoed en de hedendaagse cultuur in internationale context. Daarbij zal aandacht worden gegeven aan technologische, programmatische en esthetische aspecten van de Nederlandse cinema en filmcultuur. Ook behoren filmbeleid, publieksreceptie, de geschiedenis van Nederlandse filminstituten en historiografische thema's tot het onderzoeksveld. De bijzonder hoogleraar zal tevens een rol spelen in de ontwikkeling van toegepast onderzoek door het Filmmuseum ten behoeve van restauratie, conservering en programmering.

Over het Filmmuseum
Het Filmmuseum werd in 1946 opgericht. Het is het enige museum voor de cinematografie in Nederland. De verzameling (meer dan dertigduizend titels) omspant de hele filmgeschiedenis: van stille films uit de beginperiode van de cinema tot en met de nieuwste digitale producties. In het Filmmuseum worden klassiekers, stille films met live muziek, kinderfilms, documentaires en nieuwe films uit alle delen van de wereld vertoond. Ook organiseert het museum festivals, exposities, lezingen en experimentele filmprogramma's. Het Filmmuseum wordt internationaal geprezen om zijn restauraties van - vooral - stille films.

Over de Universiteit van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam is een internationaal vooraanstaande universiteit gevestigd in de stad Amsterdam, centrum van cultuur en media en internationaal knooppunt van bedrijven en onderzoeksinstituten. De Universiteit van Amsterdam is lid van de League of European Research Universities. De Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt onderwijs en onderzoek met een sterk internationaal profiel in een groot aantal disciplines op het gebied van taal en cultuur. De faculteit is gevestigd in het centrum van Amsterdam en onderhoudt intensieve contacten met vele culturele instellingen in de hoofdstad. Aan de faculteit zijn een kleine duizend medewerkers verbonden en circa 6.500 studenten volgen er onderwijs.




Ingezonden persbericht