Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Woonvoorziening geopend

10 voormalig dak- en thuislozen krijgen een thuis in Oud-IJsselmonde

In Oud-IJsselmonde is aan de Bovenstraat een woonvoorziening geopend voor 10 voormalig dak- en thuislozen. Het pand is door Woonbron aangekocht en verbouwd. Met begeleiding van het Leger des Heils zetten de bewoners hier de laatste stap richting zelfstandig wonen. Dit houdt in dat ze tijdelijk in dit huis wonen, totdat ze zo ver zijn dat ze ergens anders zelfstandig kunnen gaan wonen.

In andere instellingen hebben de bewoners er hard aan gewerkt om hun leven terug op de rails te krijgen. Overdag gaan de bewoners naar hun werk of naar een dagbestedingsproject. Portefeuillehouder Bram van Hemmen ondertekende namens deelgemeente IJsselmonde op woensdag 4 maart het beheerconvenant. Hij deed dit samen met gemeente Rotterdam, Woonbron, Leger des Heils, politie, de VBC en omwonenden. Aansluitend heeft wethouder Kriens de voorziening officieel geopend.

Beheerconvenant
Met de nieuwe bewoners worden duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de voorziening. Uitgangspunt is dat de buurt geen overlast ondervindt. Ook met direct omwonenden en politie zijn hierover concrete afspraken gemaakt. Deze zijn vastgesteld in het beheerconvenant. Eén van de afspraken is dat bewoners hun klachten direct kunnen melden bij een speciaal telefoonnummer van het Leger des Heils.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
De nieuwe woonvoorziening aan de Bovenstraat is een initiatief van deelgemeente IJsselmonde, gemeente Rotterdam, Woonbron en het Leger des Heils en maakt onderdeel uit van het stedelijke plan van aanpak Maatschappelijke Opvang. Hiermee pakken deze vier organisaties gezamenlijk hun verantwoordelijkheid op om de situatie voor dak- en thuislozen in Rotterdam te verbeteren en deze groep de mogelijkheid te bieden een zelfstandiger leven te gaan leiden.

Deelgemeentelijk welzijnsbeleid
Deze aanpak sluit goed aan op de welzijnsnota van de deelgemeente IJsselmonde. Mensen die, om welke reden dan ook, niet langer meer voor zichzelf kunnen zorgen laten we niet langer aan hun lot over. Hierbij gaan we uit van wat zij nog wel kunnen in plaats van wat er niet meer gaat. En van de mogelijkheden die er in de directe woonomgeving zijn. Uitgangspunt is dat de bewoners zich gestimuleerd voelen om op basis van hun eigen mogelijkheden, behoeften en talenten mee te doen in de buurt. Het doet de deelgemeente goed dat er tijdens de rondleiding door de nieuwe woonvoorziening aan de Bovenstraat zowel bij het Leger des Heils als bij de direct omwonenden allerlei ideeën ontstonden om elkaar beter te leren kennen. Zoals bijvoorbeeld een barbecue in de achtertuin voor alle buurtbewoners en het uitdelen van groenten die in de achtertuin worden gekweekt. Ook blijven de buurtbewoners via het beheeroverleg met het Leger des Heils en de deelgemeente in gesprek over de voorziening. Het is zowel in het belang van de buurt als van de 10 nieuwe bewoners dat zij welkom zijn.