Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse Dorpsstraat bespaart energie

Elf ondernemers in de Zoetermeerse Dorpsstraat lieten in 2008 en 2009 een energiescan uitvoeren door Stichting EREA (Eerste Regionale Energie Agentschap). Dat gebeurde in het kader van het programma Duurzaam Zoetermeer van de gemeente Zoetermeer, dat de scans bekostigde. De scans vonden onder andere plaats bij een bloemist, boekhandel, kledingzaak en restaurant. Resultaat is een gemiddelde besparingsmogelijkheid van 8% voor het gasverbruik en 10% voor het elektriciteitsverbruik. In sommige gevallen zijn zelfs besparingen van tientallen procenten mogelijk. Iedere ondernemer ontving een rapport met energiebesparingstips, voorzien van een ingeschatte terugverdientijd. In totaal zijn er 61 adviezen verstrekt, die samen jaarlijks een besparing van bijna EUR 20.000 kunnen opleveren en een reductie van 79 ton CO2.

Energie besparen is een belangrijk onderdeel van het programma Duurzaam Zoetermeer. Eerder in 2008 konden ondernemers op bedrijventerreinen zich al opgeven voor een gratis energiescan. De resultaten waren aanleiding voor een vervolg in de Dorpsstraat. De Dorpsstraat is mede gekozen door de actieve winkeliersvereniging die graag wil meewerken aan energiebesparing.

Tijdens de besparingsscan (een `energie quickscan') wordt tijdens een rondgang door het bedrijf een beeld geschetst van de situatie en energiebesparingsmogelijkheden. Ook wordt de energieprestatie van het bedrijf vergeleken met de branchegemiddelden. In 2009 komt mogelijk opnieuw een campagne met energiescans voor Zoetermeerse bedrijven of instellingen. Daarover zal dan tijdig bericht worden in de media. Wie niet kan wachten, maakt gebruik van de mogelijkheid om voor EUR395 (exclusief BTW) een scan te laten uitvoeren door Stichting EREA.

Voor meer informatie over het programma Duurzaam Zoetermeer kijkt u op www.zoetermeer.nl/duurzaamzoetermeer. Meer informatie over de Stichting EREA vindt u op www.stichtingerea.nl.