Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over het inpikken van personeel door het Slotervaartziekenhuis

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven en Leijten over het inpikken van personeel door het Slotervaartziekenhuis

Kamerstuk, 10 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2910580

Datum 9 maart 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (SP) over het inpikken van personeel door het Slotervaartziekenhuis (2080911370).

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Van Gerven en Leijten (SP) over het inpikken van personeel door het Slotervaartziekenhuis. (2080911370)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel "Slotervaartziekenhuis pikt mensen in" waarbij het Slotervaartziekenhuis op agressieve wijze personeel andere ziekenhuizen probeert te ontfutselen?

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van het genoemde artikel. Ik begrijp dat het Slotervaartziekenhuis om mensen verlegen zit, maar dit geldt voor meer ziekenhuizen. Het tekort aan verpleegkundigen is een probleem dat de gehele zorgsector treft en regio's in de Randstad in het bijzonder. Vandaar dat de oplossing ligt in regionale samenwerking tussen de sociale partners.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over het opkopen van adressenbestanden van verpleegkundigen werkzaam in naburige ziekenhuizen, om zodoende gerichte mailings te kunnen sturen om te komen werken bij het Slotervaartziekenhuis?

Antwoord 2

Het opkopen van adressenbestanden van verpleegkundigen werkzaam in naburige ziekenhuizen past niet in de door mij voorgestane regionale samenwerking. Het is echter niet strijdig met enige regelgeving.

Vraag 3

Heeft deze handelwijze volgens u te maken met het feit dat het hier een ziekenhuis betreft dat in private handen is overgegaan? Zo nee, wat is dan volgens u de reden?

Antwoord 3

Nee, er zijn geen aanwijzingen om te veronderstellen dat een ziekenhuis in private handen eerder tot dergelijke handelingen overgaat dan een collectieve instelling. Beide typen instellingen zitten namelijk om mensen verlegen en de betreffende handeling is niet strijdig met enige regelgeving.

Vraag 4

Zijn u meer situaties bekend waarbij zorginstellingen op een dergelijke wijze personeel proberen te werven?

Antwoord 4

Nee, dit is het enige voorbeeld waarvan ik kennis heb genomen.

Vraag 5

Hoe denkt u dergelijke ontwikkelingen te kunnen keren?

Antwoord 5

Mijns inziens ligt de oplossing in het stimuleren van regionale initiatieven welke zich actief inzetten voor voldoende personeel in zorginstellingen.

Vraag 6

Wilt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg Arbeidsmarktbeleid van 4 februari aanstaande?

Antwoord 6

Dit was helaas niet mogelijk.