Gemeente Vlaardingen


Palestijnse Vlaardingers ontmoeten laureaten Geuzenpenning

10 maart 2009

Z o'n twintig Palestijnse Vlaardingers ontmoeten donderdagmiddag 12 maart de laureaten van de Geuzenpenning 2009. De Geuzenpenning gaat dit jaar naar Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, en naar B'Tselem, het Israëlisch informatiecentrum voor mensenrechten in de Bezette Gebieden.

De Palestijnse Vlaardingers ontmoeten ondere andere Jessica Montell, directeur van B'Tselem, en vertegenwoordigers van Al-Haq. Ook leden van het stichtingsbestuur van Vele Vlaardingers Eén Huis (VVEH) en burgemeester Tjerk Bruinsma zijn bij de ontmoeting aanwezig.

Vele Vlaardingers Eén Huis
De organisatie van de ontmoeting ligt in handen van Vele Vlaardingers Eén Huis (VVEH). Vlaardingse organisaties en burgers met diverse achtergronden, culturen en religies en de gemeente Vlaardingen spraken in 2002 af om samen te werken aan een goede verstandhouding met andere bewoners met een verschillende culturele en godsdienstige achtergrond. Samenwerking, verdraagzaamheid en respect zijn de bouwstenen voor het gemeenschappelijke huis. De stichting VVEH ziet het als haar blijvende verantwoordelijkheid om open te staan en aandacht te hebben voor iedereen in Vlaardingen, zonder vooroordelen.

Via ROMI naar Vlaardingen
De Palestijnen in Vlaardingen vormen een hechte gemeenschap in de stad. Enkele van de Palestijnse Vlaardingers zijn vanaf 1948 uit Palestina gevlucht naar onder andere de Westelijke Jordaanoever. In de buurt van Nabloes streek een aantal van hen neer in het vluchtelingenkamp Balata .
Begin jaren vijftig was er in Nabloes een fabriek gebouwd o m olijfolie te raffineren, maar de productie kwam helaas niet van de grond. Importeur M. Masri benaderde in 1957 het bedrijf Rotterdamse Margarine Industrie (ROMI) met de vraag of men technische en commerciële bijstand kon verlenen om de fabriek in Nabloes rendabel te maken. ROMI was bekend in de regio Jordanië, omdat het bedrijf er plantaardige ghee afzette, ofwel bak- en braadvet. ROMI gaf gehoor aan het verzoek van de heer Masri en twee werknemers van ROMI gingen in de fabriek in Nabloes aan de slag. Later wierf ROMI via deze fabriek uit Nabloes en omgeving voornamelijk jonge mannen om bij ROMI aan de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen te gaan werken.

Na oorlog van 1967 terugkeer onmogelijk
In november 1963 kwamen 65 Palestijnen naar Vlaardingen om te werken bij ROMI. In die tijd kwamen uit landen rondom de Middellandse Zee gastarbeiders naar Europa en Nederland. De Jordani ë rs, zoals de Palestijnen werden genoemd, integreerden in de Vlaardingse en Nederlandse samenleving. Sommigen gingen evenwel terug naar het Midden-Oosten. Na de oorlog van juni 1967 konden de Palestijnen in het buitenland en dus ook in Vlaardingen, door de ongeregeldheden daar, niet meer terug en mochten familieleden naar Nederland komen. Alhoewel zij zich inmiddels thuis voelen in Vlaardingen en Nederland, blijft het Midden-Oosten altijd 'trekken' en volgen ze de actualiteiten op de voet .