GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks blij met voorstel gemeenschappelijk Europees asielbeleid

Straatsburg, 10 maart 2009 - Het Europees Parlement stemde vandaag met een ruime meerderheid voor een voorstel van de Europese Commissie om een gemeenschappelijk Europees asielstelsel op te zetten. GroenLinks vindt het verschil in asielbeleid tussen landen niet goed en juicht het voorstel daarom ook toe.

GroenLinks-Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg is voor een gemeenschappelijk asielbeleid dat garantie moet bieden voor mensen die naar Europa komen. De mensen die bescherming nodig hebben moeten die bescherming ook krijgen. Daarnaast moeten de EU-landen de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen samen gaan dragen, zeker in een EU met vrij verkeer van personen.

De bedoeling is dat er een einde komt aan de huidige grote verschillen in de beoordeling van asielaanvragen. De kans dat een Irakees in een EU-land bescherming krijgt, varieert bijvoorbeeld van amper 2 procent tot 71 procent. Het voorstel van de Europese Commissie stelt niet alleen voor om de wetgeving op elkaar af te stemmen, maar ook om lidstaten te helpen met de uitvoering. De deadline voor het beleid is helaas wel verschoven van 2010 naar 2012.

Volgens Buitenweg is het goed om te werken naar een uniform asielbeleid. "In het Dublin-akkoord staat dat asielzoeker hun verzoek indienen in het eerste land van binnenkomst. De grote verschillen leiden er toe dat we mensen afschuiven naar een land waar ze geen bescherming krijgen. Zo sturen wij in Nederland geen homo's terug naar Iran, maar Griekenland wel", aldus Buitenweg.

Met een gemeenschappelijk asielbeleid zullen asielzoekers op basis van dezelfde criteria en volgens dezelfde procedures wel of niet worden toegelaten. Daarnaast heeft de Europese Commissie voorgesteld meer samen te werken om spreiding van mensen die asiel zoeken in de EU te bevorderen, voornamelijk met lidstaten die veel aanvragen krijgen of kampen met problemen zoals Malta en Griekenland.

Buitenweg is verbijsterd dat de SP gisteren aangaf geen Europese afspraken te willen over de bescherming van asielzoekers. "In de EU is de repressieve kant al geregeld. Zo zijn er al regels voor welke landen die verantwoordelijk zijn voor asielverzoeken. Het is de hoogste tijd dat we asielzoekers nu bescherming bieden. Het is ongekend dat lijsttrekker Dennis de Jong hier op tegen is."
------------------------