Gemeente Enschede

Buurt in Actie breidt zich uit

Geld beschikbaar voor twaalf wijken

Onder het motto `Goed idee? Kom ermee!' start de komende weken een nieuwe uitgebreide Buurt in Actie-campagne. In twaalf wijken en buurten verspreid over de hele stad, krijgen de bewoners een informatiefolder met de oproep om ideeën op te sturen die hun eigen wijk leefbaarder maken.

Het project Buurt in Actie loopt al enkele jaren in Enschede en is inmiddels een bekend fenomeen. De gemeenteraad stelt hiervoor jaarlijks 250.000 euro beschikbaar, te verdelen over de vijf stadsdelen. Bewoners leveren zelf ideeën aan, beslissen zelf welke ideeën worden uitgevoerd en helpen zelf ook mee bij de uitwerking en/of uitvoering van de plannen. Wethouder Stadsdeelgewijs Werken en Burgerparticipatie Ed Wallinga: "Buurt in Actie blijkt een goed middel om bewoners te betrekken bij hun eigen woonomgeving. Bewoners weten zelf heel goed wat er in hun wijk nodig is. De gemeente gelooft in de eigen kracht en kunde van de burger. Bewoners maken zelf hun sociale netwerk. Daaruit ontstaan nieuwe kansen. Professionals leren inmiddels om veel meer als coach op te treden. In plaats van allerlei plannen vóór de bewoners te maken de plannen vàn bewoners te ondersteunen. Vanuit de eigen mogelijkheden van bewoners te werken. Nieuw noaberschap is in Enschede mede daardoor steeds vaker een succes."

Voor 2009 is vanuit het ministerie van VROM nog eens een extra bedrag van bijna 400.000 euro beschikbaar gesteld voor bewonersbudgetten in Enschede. Ed Wallinga: "Omdat de spelregels voor de besteding van dit budget hetzelfde zijn als die van het bestaande project Buurt in Actie, hebben we besloten om de bijdrage vanuit het ministerie onder dezelfde noemer `Buurt in Actie' - en in een fris, nieuw jasje - bekendheid te geven in de wijken."

De Buurt in Actie-wijken 2009
De wijken die zich in 2009 Buurt in Actie-wijk mogen noemen zijn in overleg met de wijk- en dorpsraden vastgesteld. Bewoners kunnen een dezer dagen de nieuwe idee-kaarten in de brievenbus verwachten. Stadsdeel Noord: Mekkelholt/Deppenbroek en Twekkelerveld. Stadsdeel Oost: Schreurserve/Ribbelt/deel Stokhorst, Velve-Lindenhof en Glanerbrug.
Stadsdeel Zuid: Het Bijvank en een deel van Helmerhoek. Stadsdeel West: Stadsveld-Zuid/Stevenfenne en Boswinkel. Stadsdeel Centrum: De Bothoven, Hogeland-Noord en Veldkamp.

Een kleine uitzondering in het rijtje is Velve-Lindenhof. Het ministerie van VROM maakte eind vorig jaar al bekend dat er geld beschikbaar was voor deze `prachtwijk' en de bewoners hebben de informatie daarover al in een eerder stadium ontvangen. Zij ontvangen nu geen nieuwe folder. Vanaf nu valt Velve-Lindenhof echter ook onder de noemer "Buurt in Actie-wijk".

Geplaatst: 10 maart 2009.

10 maart 2009