Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over toelaten Tweede Kamerlid Wilders tot Verenigd Koninkrijk

Kamerstuk | 09-03-2009

Minister-president Balkenende heeft vragen beantwoord n.a.v. zijn toezegging om contact op te nemen met de Britse premier Brown over de toegang van Tweede Kamerlid Wilders (PVV) tot het Verenigd Koninkrijk in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen d.d. 9 maart 2009 van het lid Wilders (PVV) over de toezegging van de minister-president contact op te nemen met de Britse premier Brown over toegang van het lid Wilders tot het Verenigd Koninkrijk in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement, nr. 2009ZO4193.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


1.

Heeft u reeds uitvoering gegeven aan uw toezegging, gedaan tijdens het interpellatiedebat over het niet toelaten van het lid Wilders tot het Verenigd Koninkrijk d.d. 18 februari 2009, om contact op te nemen met de Britse premier Brown over toelating van het lid Wilders tot het Verenigd Koninkrijk in het kader van (de voorbereiding van) de verkiezingen voor het Europees Parlement d.d. 4 juni 2009? Zo ja, wat is de precieze uitkomst van dit gesprek? Heeft u af kunnen dwingen dat het lid Wilders in elk geval in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement tot het Verenigd Koninkrijk word toegelaten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ik heb het onderwerp ter sprake gebracht en bij de heer Brown aandacht gevraagd voor de mogelijkheid dat de heer Wilders in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement naar het Verenigd Koninkrijk zou willen reizen. Daarbij heb ik andermaal aan de heer Brown te kennen gegeven dat de Nederlandse regering ten zeerste betreurt dat de heer Wilders de toegang is geweigerd. De heer Brown heeft hiervan kennis genomen. Zoals ik ook in het interpellatiedebat op 18 februari jl. aan gaf, is het nu aan het Verenigd Koninkrijk om verdere beslissingen te nemen.


2.

Indien dit gesprek niet heeft plaatsgevonden, waarom niet? Bent u bereid alsnog contact op te nemen met de Britse premier? Zo nee waarom niet?

Antwoord

N.v.t.


3.

Wilt u deze vragen vóór dinsdag 10 maart aanstaande 12.00 uur beantwoorden?

Antwoord

Ja.