Rechtbank Zutphen


Indringende expositie dwingt tot nadenken

Zutphen, 10 maart 2009 - In de centrale hal van het gerechtsgebouw in Zutphen staat vanaf maandag 2 maart t/m 31 maart 2009 de expositie Lawyers without Rights. Deze sobere tentoonstelling werpt een indringend licht op de lotgevallen van vooral joodse advocaten in nationaalsocialistisch Duitsland tijdens WOII.

Nederlandse advocaten
Een speciaal onderdeel van de tentoonstelling gaat over Nederlandse advocaten van joodse afkomst. Het bestaat uit diverse foto's, documenten, afschriften van joodverklaringen en lijsten met joodse advocaten in Nederland, evenals enkele korte biografieën.

Opening
Afgelopen maandag 2 maart werd de expositie geopend door de Algemeen Deken van de Orde van Advocaten, de heer mr. W.M.J. Bekkers. De president van de rechtbank Zutphen, mr. G. Vrieze, refereerde in zijn inleiding aan het feit dat Nederlandse advocaten van joodse afkomst na
1 mei 1941 alleen nog voor joodse cliënten mochten werken. De Nederlandse Advocatenvereniging waarvan de helft der advocaten vrijwillig lid was, deed er het zwijgen toe.

Mr. Bekkers verwees in zijn toespraak naar de column van Vrieze in Trema (nr. 4 van 2008), waarin Vrieze het proefschrift van Dirk Venema over rechters in oorlogstijd bespreekt. In zijn proefschrift laat Venema zien hoe de nazi-visie van ondergeschiktheid van het individu aan het volk in het strafrecht uitmondde in onder meer de voorkeur voor generale preventie als strafdoel en een Willenstrafrecht dat niet op daden wacht, maar foute gezindheden bestraft. Mr. Bekkers sloot zich aan bij de door Vrieze uitgesproken hoop dat deze indringende tentoonstelling ons bepaalt bij de onontkoombare vraag, wat wij zouden doen en ons ervan doordringt, hoe makkelijk het is, met kennis achteraf te veroordelen.

Wereldwijd
De tentoonstelling was onder meer te zien in de Verenigde Staten, Duitsland, Israël en Canada. Het is de eerste maal dat de tentoonstelling in een Nederlands gerechtsgebouw staat opgesteld. Na Zutphen volgen Almelo (vanaf 6 april), Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

Biografieën
Korte biografieën geven de bezoeker inzicht in de historische gebeurtenissen en gevolgen hiervan voor de juridische wereld. De tentoonstelling Lawyers without Rights van de
Bundesrechtsanwaltskammer (BRAK) en de Deutschen Juristentages E.V. kwam in Nederland tot stand in samenwerking met de in Den Haag gevestigde Nederlandse Orde van Advocaten (Orde) en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) te Amsterdam. De website van de BRAK biedt informatie over de expositie.

De tentoonstelling is van 2 maart t/m 31 maart 2009 in de hal van het gerechtsgebouw te zien. Openingstijden maandag t/m vrijdag: 8.30 - 16.30 uur

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 10 maart 2009 Naar boven