ABVAKABO FNV

Verontwaardiging over weigering De Vries ondertekening cao Defensie

ABVAKABO FNV heeft samen met de andere FNV bonden van militairen met ongeloof en verontwaardiging kennis genomen van de weigering van Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries om vandaag de nieuwe cao voor Defensie te ondertekenen. Daarmee laten van Middelkoop en De Vries 65.000 mensen in de kou staan. In reactie daarop hebben de bonden besloten al het overleg bij Defensie met onmiddellijke ingang tot nader order op te schorten.

Goede balans in cao

Op 20 februari jl. hebben de bonden met de Staatssecretaris een onderhandelaarsakkoord gesloten over het arbeidsvoorwaardenbeleid Defensie van 1 maart 2009 tot 1 maart 2010. Een resultaat waarin beide partijen vanwege de slechte economische situatie en de onzekere toekomst hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Een akkoord dat op 24 februari na kabinetsberaad nog eens is bevestigd. Al tijdens de onderhandelingen was duidelijk dat economisch zwaar weer op komst was en vanuit die waarneming is gewerkt aan een cao waarin een goede balans is tussen enerzijds gematigde loonontwikkeling en anderzijds een pakket van maatregelen waarmee Defensie een aantrekkelijk werkgever kan blijven, niet alleen ten opzichte van de markt maar ook ten opzichte van andere overheidssectoren.

Problemen bij Defensie

De weigering van De Vries is des temeer onbegrijpelijk omdat de problemen bij Defensie zich met de dag alleen maar verder opstapelen. Inmiddels is het aantal vacatures opgelopen tot boven de 8000 en lijkt de leegloop bij Defensie niet te stuiten. Het excuus van De Vries dat hij geen groen licht heeft gekregen van het kabinet maakt duidelijk dat hij over slappe knieën beschikt. Onlangs sprak Minister President Balkenende op werkbezoek bij onze militairen in Afghanistan nog zijn grote waardering uit voor defensie. De FNV bonden kunnen zich niet voorstellen dat die waardering niet kan worden vertaald in 1% structurele loonstijging. Ook de leden van ABVAKABO FNV denken er zo over, want in de nog lopende ledenraadpleging is de tussenstand dat maar liefst 85 procent voor ondertekening van dit akkoord was.

Samen de crisis te lijf

De FNV bonden roepen hun leden op om a.s. vrijdag 13 maart deel te nemen aan de FNV manifestatie op Het Plein in Den Haag die daar wordt gehouden onder het motto `Samen de Crisis te Lijf' en daar hun ongenoegen over het onbegrijpelijke besluit van De Vries kracht bij te zetten. Zie ook: Samen de crisis te lijf: kom naar het plein!