Modernisering cao Nederlandse orkesten

10/03/2009 14:18

FNV KIEM

Sociale partners Nederlandse symfonieorkesten in gesprek met Ministerie OCW

Werkgeversorganisatie CNO van de Nederlandse symfonieorkesten en de vakbonden van musici FNV KIEM en de Ntb, hebben vandaag gesproken met het ministerie van OCW over hun plannen voor modernisering van de orkestensector. De partijen bij de cao Nederlandse Orkesten zijn bereid om gezamenlijk hun verantwoordelijkheid te nemen voor een toekomstbestendig en vitaal orkestenbestel. Zij hebben hun visie op de arbeidsverhoudingen in de sector beschreven in de nota "We gaan het verdienen, we zijn het waard!" van februari 2009 (zie: www.cno.nl, www.fnv-kiem.nl/kunsten, www.ntb.nl).

Aanleiding is de uitdaging waarvoor de symfonieorkesten staan om het maatschappelijk draagvlak te versterken en meer eigen inkomsten te genereren.

Een vernieuwde cao wordt door sociale partners gezien als een belangrijk instrument om het gewenste veranderingsproces te stimuleren en mogelijk te maken.

Cao-partijen hebben het voornemen om met ingang van het seizoen 2010 - 2011 een geheel vernieuwde cao tot stand te brengen met als uitgangspunten:


- werken bij een orkest is meer dan symfonische muziek maken. Het is in het belang van de musicus en van het orkest om tot een brede taakopvatting te komen;


- aanwezige talenten moeten benut en ontwikkeld worden. Een professionalisering van het personeelsbeleid is noodzakelijk;


- het werk moet slim georganiseerd worden. Er moet optimaal gebruik kunnen worden gemaakt van de beschikbare capaciteit waarbij een balans tussen belasting en belastbaarheid en een goede afstemming tussen werk en privé het uitgangspunt is;


- de prestaties van musici moeten beter worden beloond. Het salarisniveau en het salarisperspectief van musici moeten worden verbeterd.

De cao-vernieuwing moet gezien worden in samenhang met een geheel van maatregelen en investeringen, die bijdragen aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit, het professionaliseren van de HRM-functie en het opheffen van de geconstateerde inkomensachterstand van de orkestmusici.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fnv-kiem.nl/kunsten