Gemeente Ede

nummer 033 / Ede, 10 maart 2009

Gemeente Ede investeert in klimaat voor de toekomst

Ede wil, samen met andere partijen, investeren in een duurzame toekomst. De wereldwijde klimaatverandering vraagt ook van gemeenten blijvende inzet. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met het nieuwe klimaatplan 2009-2012 "Klimaat voor de toekomst". Het plan zal op 23 april aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Bij het plan hoort een uitvoeringsprogramma met 34 projecten gericht op energiebesparing en het gebruik van duurzame energie.

Doelgroepen
De gemeente sluit aan bij de doelstellingen van het rijk. Dit betekent onder andere dat in 2012 een energiebesparingstempo van 2% per jaar moet zijn bereikt en 5% duurzame energie lokaal wordt opgewekt. Dit moet worden gerealiseerd op tal van terreinen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw van woningen en andere gebouwen, door energiebesparingsmaatregelen bij bestaande woningen en bedrijven, en door het stimuleren van alternatieven voor autogebruik.

Energiebesparing bestaande woningen
De grootste energiegebruiker in Ede zijn de ruim 40.000 huishoudens met circa 31% van het energieverbruik. Circa 30.000 woningen zijn koopwoningen. Een grote uitdaging ligt er om bij deze huishoudens energiebesparingsmaatregelen te bevorderen. Met een aanpak op maat wil de gemeente minimaal 1000 particuliere huiseigenaren `verleiden en ontzorgen'. Investeringen leiden tot meer comfort en lagere energielasten. De maatregelen verdienen zichzelf zo terug. De aanpak wordt ontwikkeld in samenwerking met lokale marktpartijen, waaronder de woningcorporatie Woonstede.

Duurzame energie
In 2009 gaat de gemeente een marktpartij zoeken voor de bouw en exploitatie van twee windturbines langs de A30. Na de realisatie van het duurzame warmte- en koudenet op het bedrijventerrein A12 wil de gemeente ook op andere locaties de aanleg van dergelijke systemen stimuleren, bijvoorbeeld bij de bouw van kantoren bij het NS-(intercity)station. Ook gaat de gemeente de toepassing van biomassa als energiebron stimuleren, bijvoorbeeld door de inzet van het knip- en snoeihout van de gemeente.

Voorbeeldfunctie gemeente
De gemeente wil het goede voorbeeld geven. Vanaf 2010 gaat de gemeente 100% groene (duurzaam opgewekte) stroom inkopen. Nu is dat nog 25%. Bij de nieuwbouw van de gemeentewerf aan de Slingeboslaan wil Ede 20% energiezuiniger bouwen dan volgens de wettelijke norm. Bijzondere aandacht gaat de gemeente besteden aan energiebesparing bij scholen, zowel bij nieuwbouw en renovatie als bij bestaande scholen. Bij enkele scholen wil de gemeente door herinrichting van schoolpleinen koelere plekken creëren.

Kosten
Voor de uitvoering van het programma rekent de gemeente op een subsidie van het rijk van ongeveer 400.000 euro. De gemeenteraad heeft zelf ook al 400.000 euro beschikbaar gesteld.

Downloaden
Het nieuwe klimaatplan en uitvoeringsprogramma zijn te downloaden van de gemeentelijke klimaatsite www.edehoudtvandetoekomst.nl


---